Geïnteresseerd? Bestel mijn boek bij je lokale boekhandel of Bol.com.
 • 15
  jul
  2006

  Overheid als spin in het web, elektronische dienstverlening en participatie

  Dit essay is in drie delen opgedeeld. Het eerste hoofdstuk, ‘De burger als speelbal’, handelt over de maatschappelijke ontbinding, de vertrouwensbreuk tussen burger en overheid en ambtenaren die om de tafel zitten met maatschappelijke organisaties die steeds minder representatief zijn.

  In het tweede hoofdstuk, ‘Geïrriteerde en onbegrepen burgers’, wordt onderscheid gemaakt tussen twee typen burgers die een vijandbeeld van de overheid hebben. Niet-participerende burgers en pragmatische burgers hebben voornamelijk behoefte aan betere dienstverlening en interactieve burgers willen betrokken worden bij de beleidsvorming.

  Het laatste hoofdstuk, ‘Van Pip naar Participatie’, werkt deze behoeften uit en geeft aan welke instrumenten daarvoor ontwikkeld danwel aangepast kunnen worden. Met name wordt hier aandacht besteed aan elektronische participatie, en wat de overheid van bestaande diensten als Action Network en Hyves kan leren.

  I.o.v. Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, 15 juli 2006, Deventer. 10 blz. Essay: ‘Overheid als spin in het web, elektronische dienstverlening en participatie’

Onderzoeken

Tekst onderzoeken

Over de auteur

Archief artikelen van Steven de Jong. Op deze site kunt u zijn artikelen uit de periode 2001-heden lezen.

E-mail: dejongsteven@gmail.com
 • Volg Steven de Jong op Twitter!
 • Volg Steven de Jong op LinkedIn!