Geïnteresseerd? Bestel mijn boek bij je lokale boekhandel of Bol.com.
 • 07
  feb
  2019

  Slim horloge voor kinderen blijkt gemakkelijk te kraken

  Slim horloge voor kinderen blijkt gemakkelijk te kraken
  NRC, 7 februari 2019

  Safe-Kid-One, een horloge waarmee je je kind in de gaten houdt, is niet veilig. Kwaadwillenden kunnen de drager bellen en lokaliseren.

  De Europese Commissie heeft de Duitse elektronicafabrikant Enox verzocht een smartwatch voor kinderen terug te roepen bij klanten die het product hebben gekocht (90 euro). Het horloge, de Safe-Kid-One, blijkt helemaal niet zo veilig als de naam suggereert.

  De communicatie met het centrale computersysteem van de fabrikant (de ‘backend-server’) is niet versleuteld, waarschuwen de autoriteiten in een zogeheten ‘Rapex-alert’, op basis van een melding uit IJsland. „Als gevolg hiervan kunnen gegevens zoals de locatiegeschiedenis, het telefoonnummer en het serienummer eenvoudig uitgelezen en gewijzigd worden. Een kwaadwillende kan commando’s naar het horloge sturen, waarmee hij een nummer kan bellen, communiceren met de gebruiker en het kind kan lokaliseren via GPS.” In Nederland werd het product via de webshop Conrad.nl verkocht. Nu niet meer. Hoeveel horloges hier zijn verkocht is niet bekend.

  GPS-tracker
  De ironie wil dat de Safe-Kid-One daadwerkelijk is ontworpen om de privacy van het kind op te heffen. Dankzij de GPS-tracker kunnen ouders altijd zien waar hun kind aan het spelen is en vragen waarom ze van hun route naar school afgeweken zijn. Het is zelfs mogelijk een digitaal ‘hek’ in te stellen: zodra het kind buiten de aangewezen zone komt, gaat er een alarm af bij de ouders. Naar nu blijkt kunnen onbevoegden deze horloges uitlezen en met het kind communiceren. Het nummer dat onder de SOS-knop zit – gewoonlijk het nummer van de ouders – kan door een hacker worden gewijzigd in zijn eigen telefoonnummer.

  Lees verder op nrc.nl

Over de auteur

Archief artikelen van Steven de Jong. Op deze site kunt u zijn artikelen uit de periode 2001-heden lezen.

E-mail: dejongsteven@gmail.com
 • Volg Steven de Jong op Twitter!
 • Volg Steven de Jong op LinkedIn!