-
21
dec
2017Interviews met vergunningverleners en toezichthouders milieu
Controleren, corrigeren en complimenteren: de drie C’s van toezichthouder
Bij bureau Exsin voelt veiligheidskundige Floris Melis zich weleens een vreemde eend in de bijt tussen al die collega’s met milieudiploma’s. Tegelijk is hij de onmisbare factor als het aankomt op toezicht bij evenementen.
Floris (26) is specialist en toch ook weer niet. Na zijn afstuderen aan de Hogeschool Utrecht wist hij alles over integrale veiligheid en in het bijzonder crowdmanagement, maar eigenlijk niet zoveel over risico’s voor het milieu. Inmiddels, na twee jaar Exsin, mag hij zich met recht ‘multidisciplinair’ noemen. Laat je hem een schouw doen over een evenemententerrein dan komt hij niet alleen terug met opmerkingen over de vluchtwegen, maar ook over milieuactiviteiten zoals afvoer van afval, gebruik van aggregaten en opslag van gevaarlijke stoffen. Lees verder op op Esxin.nl (1)
Ronald Oostra: ‘Het milieuwereldje is klein, het vakgebied breed’
“Soms moet je net even buiten het juridische denken. Door het gesprek aan te gaan voorkom je vaak een heel juridisch traject.” Ronald Oostra over zijn werk als juridisch adviseur bij Exsin.
Gevraagd naar een concrete casus, antwoordt Ronald Oostra (1986) dat hij daarover niet in detail kan treden omdat het politiek gevoelig ligt. Wel schetst hij het voorval: een bedrijf vreesde dat het Wob-verzoek van een verzekeraar hun zaak kwaad zou doen. In een poging een procedure te voorkomen – het bedrijf kon als derde-belanghebbende via een zienswijze ‘bezwaar’ aantekenen tegen het Wob-verzoek van de verzekeraar– besloot Ronald het bedrijf te bezoeken, samen met een toezichthouder. “Ik liet ze zien welke stukken we zouden verstrekken. Dat nam hun angst weg, de advocaat zag vervolgens af van een zienswijze. Als zoiets lukt, is dat fijn. Daar krijg ik energie van.” Lees verder op Exsin.nl (2)
Marco Schutte: ‘Een goede vergunningverlener helpt plannen regel-proof te maken’
Zoals je een boot zeewaardig maakt, zo kun je ook een plan van een burger of ondernemer overheidswaardig maken. Met vergunningverlener Marco Schutte, gedetacheerd namens Exsin, haal je zowel deze instelling als de kennis daarvoor in huis.
Mailen met Marco Schutte is altijd weer een verrassing. De ene keer doet hij dat vanuit de gemeente Hof van Twente, de andere keer Rijssen-Holten. Bij Hof van Twente werkt hij drie dagen op de afdeling Ruimtelijk Domein, bij Rijssen-Holten twee dagen voor Leefomgeving, team Strategie en Consulenten.
Inderdaad, Marco (28, geboren en getogen in Wijhe) is een gedetacheerde. Zijn functie als vergunningverlener Bouw mag dan altijd zo ongeveer hetzelfde inhouden, zijn omgeving wisselt voortdurend. Nooit ergens wortelen, altijd weer afscheid nemen, je elders opnieuw invechten. Lees verder op Exsin.nl (3)
Jodie de Klerk: ‘Zelfstandig in een hulpvaardige werkomgeving’
Ze is nog geen jaar in dienst bij Exsin, maar heeft al helemaal haar draai gevonden. Vergunningverlener Jodie de Klerk (25) over haar vliegende start als pas afgestudeerde.
Voor sommigen is kantoor het einde van de vrijheid, maar Jodie ziet dat net even anders. “Sinds mijn vijftiende draafde ik ieder weekend op voor bijbaantjes. Nu heb ik die dagen vrij en dat is superfijn!” In oktober 2016 begon ze bij Exsin in Zwolle als adviseur en vergunningverlener. Aan de HAS Hogeschool in Den Bosch studeerde ze milieukunde en woonde daar vier jaar op kamers.
Natuurlijk was de omschakeling naar kantoor wennen. Wat hielp is dat ze tijdelijk weer bij haar ouders introk, zodat ze zich de eerste maanden helemaal kon concentreren op haar baan. “Als ik thuiskwam, stond het eten al voor me klaar”, vertelt ze. “Ik hoefde ook geen boodschappen te doen of schoon te maken. Na vier maanden ging ik weer op mezelf wonen en toen zat ik al aardig in het ritme. Was ik meteen weer op mezelf gaan wonen, dan zou ik het een stuk zwaarder hebben gehad.” Lees verder op Exsin.nl (4)
Voorkom conflict: lessen van toezichthouder Nick Stap
Als een ondernemer sturing probeert te geven aan de richting waarin Nick Stap loopt, dan ruikt hij direct onraad. “Meestal een signaal dat hij liever niet heeft dat ik ergens naar kijk”, aldus de toezichthouder Milieu van Exsin. Een gesprek over de kneepjes van het vak.
Wat zit er achter die deur, vraagt hij dan. Kan ik eens in die ruimte kijken? “Ik wil zien wat ik wil zien”, legt Nick (26 jaar, Zelhem) uit. “Dus niet om de tuin worden geleid.” Dat is Nick ten voeten uit. Wie hem inhuurt krijgt niet alleen een man van de regels, maar ook iemand die gedrag observeert en op basis daarvan doorvraagt en handelt.
Zijn sociale antenne helpt hem eveneens om conflicten te voorkomen. “Soms merk ik dat een ondernemer in zichzelf keert, boos wordt of ineens voor je gaat staan om te vertellen wat hij ervan vindt. Afhankelijk van de situatie kun je als toezichthouder je houding hierop aanpassen. De ene keer betekent dat minder praten en een zakelijkere, afstandelijke houding aannemen, de andere keer juist meer praten en vragen naar de situatie.” Lees verder op Exsin.nl (5)
Categorie
Freelance
Voordat ik bij NRC werkte, ontwikkelde ik debatsites, deed ik onderzoek naar publieke dienstverlening, schreef ik columns en achtergronden en organiseerde ik enkele workshops over ambtenarenleed. In deze rubriek geef ik een overzicht van die freelancewerkzaamheden.
LAATSTE BERICHTEN
- • Exsin – milieuadvies
- • Toekomstverkenning politieke besluitvorming via internet (Provincie Overijssel)
- • Eindredactie boek ‘Turkse afkomst, Nederlandse toekomst’
- • Online debat en verslag (ministerie voor Jeugd en Gezin)
- • Workshop voor griffiers gemeenteraden (Bestuursacademie)
- • Jurylid verkiezing eParticipatie Award (Binnenlandse Zaken)
- • Adviezen over burgerfora (ministerie van Bestuurszaken, België)
- • Verslaglegging bestuurdersdebatten (Blommestein Beraad)
- • Advies Kwaliteitshandvesten (Binnenlandse Zaken)
- • Stichting Atay (bestuurslid 2008-2011)