Geïnteresseerd? Bestel mijn boek bij je lokale boekhandel of Bol.com.
 • 04
  dec
  2008

  Jurylid verkiezing eParticipatie Award (Binnenlandse Zaken)

  Jurylid verkiezing eParticipatie Award (Binnenlandse Zaken)
  Foto: Rijksoverheid.nl

  Op 4 december 2008 reikte Ank Bijleveld, staatssecretaris van Binnenlandse Zaken, de eParticipatie Award uit aan internetinitiatieven die burgers bij de publieke zaak betrekken. Ik zat in de jury die alle initiatieven vooraf onderzocht en beoordeelde.

  De bedoeling van de prijs: geslaagde participatie-initiatieven in het zonnetje zetten om anderen te inspireren. We definieerden eParticipatie als volgt: “Het benutten van informatie- en communicatietechnologie om burgers meer te betrekken bij het verbeteren van publieke dienstverlening, openbaar bestuur en sociale cohesie.” Criteria waarop geselecteerd werd zijn de drie participatienormen zoals verwoord in de BurgerServiceCode: ‘ontvankelijk bestuur’, ‘verantwoordelijk beheer’ en ‘actieve betrokkenheid’.

  Uit het persbericht: “De eParticipatie Awards 2008 gaan naar de initiatieven RotterdamIdee en Buurtlink. RotterdamIdee eindigt als eerste in de categorie Overheid, omdat het burgers de mogelijkheid biedt mee te beslissen over verbeteringen in hun gemeente. Daarvan is op ruime schaal gebruik gemaakt en andere gemeenten kunnen deze aanpak eenvoudig overnemen. Buurtlink wint in de categorie Samenleving, omdat het een kant-en-klaar pakket biedt voor het inrichten van een eigen buurtwebsite. Het maakt gebruik van vele bestaande functies en door de indeling op postcode kunnen burgers elkaar gemakkelijk vinden.”

  De jury van de eParticipatie Award 2008 stond onder leiding van Tom Kok (oud-voorzitter Internet Society) en bestond verder uit: Marcel Boogers (lector Politiek en Openbaar Bestuur, Universiteit van Tilburg), Valerie Frissen (hoogleraar ICT en Sociale Verandering, Erasmus Universiteit Rotterdam), Steven de Jong (initiatiefnemer Burgelijke Raad voor het Regeringsbeleid), Olf Kinkhorst (directeur Bureau Keteninformatisering Werk en Inkomen), Ruben Nieuwenhuis (directeur Innovatie, Dutch.com), David Rietveld (gemeenteraadslid Den Haag), Jonneke Stans (algemeen directeur Politiek Online) en Peter van der Wel (oud-juryvoorzitter WebWijzerAward). Meer informatie op Rijksoverheid.nl.

Freelance

Voordat ik bij NRC werkte, ontwikkelde ik debatsites, deed ik onderzoek naar publieke dienstverlening, schreef ik columns en achtergronden en organiseerde ik enkele workshops over ambtenarenleed. In deze rubriek geef ik een overzicht van die freelancewerkzaamheden.

Over de auteur

Archief artikelen van Steven de Jong. Op deze site kunt u zijn artikelen uit de periode 2001-heden lezen.

E-mail: dejongsteven@gmail.com
 • Volg Steven de Jong op Twitter!
 • Volg Steven de Jong op LinkedIn!