Geïnteresseerd? Bestel mijn boek bij je lokale boekhandel of Bol.com.
 • 30
  mei
  2010

  Toekomstverkenning politieke besluitvorming via internet (Provincie Overijssel)

  Voor het Trendbureau Overijssel, een kennisinstituut van de provincie, heb ik op 30 mei 2010 een algemene verkenning geschreven over internet en politieke besluitvorming.

  Daarin besprak initiatieven die op dat moment hoge ogen gooien, zoals DeNationaleDialoog.nl, Petities.nl, Handvestburgerschap.nl, Actienetwerk.nl en Internetrechter.nl. Maar ook buitenlandse voorbeelden zoals ProRepublica.org en Stimuluswatch.org.

  Een passage uit de verkenning: “Mensen die fanatiek deelnemen aan internetdiscussies zijn niet representatief voor de gehele bevolking. Als een kleine minderheid de inhoud van een discussie bepaalt moet je je al afvragen of je de uitkomsten nog serieus kunt nemen. Maar in de ‘echte’ wereld is het niet veel anders. De mensen die zich om de haverklap melden bij het gemeentebestuur vertegenwoordigen ook niet iedereen.”

Freelance

Voordat ik bij NRC werkte, ontwikkelde ik debatsites, deed ik onderzoek naar publieke dienstverlening, schreef ik columns en achtergronden en organiseerde ik enkele workshops over ambtenarenleed. In deze rubriek geef ik een overzicht van die freelancewerkzaamheden.

Over de auteur

Archief artikelen van Steven de Jong. Op deze site kunt u zijn artikelen uit de periode 2001-heden lezen.

E-mail: dejongsteven@gmail.com
 • Volg Steven de Jong op Twitter!
 • Volg Steven de Jong op LinkedIn!