Geïnteresseerd? Bestel mijn boek bij je lokale boekhandel of Bol.com.
 • 09
  apr
  2009

  Workshop voor griffiers gemeenteraden (Bestuursacademie)

  Workshop voor griffiers gemeenteraden (Bestuursacademie)

  De Bestuursacademie, een trainingscentrum voor ambtenaren, verzocht mij een bijdrage te leveren aan een masterclass voor griffiers van gemeenteraden op 9 april 2009. Dit naar aanleiding van mijn boek De Lastige Burger – Dienstverlening in een tijd van ontbrekend burgerschap.

  Ik heb Frank Ankersmit, destijds hoogleraar geschiedsfilosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen en auteur van het voorwoord, gevraagd de workshop te leiden. Zelf deed ik verslag van de bijeenkomst waarin ervaringen uit de praktijk aan de orde kwamen. Zoals deze:

  “De wethouder had met burgers een plan gemaakt voor het terrasbeleid. Alles, tot en met de openingstijden aan toe, was interactief geregeld met omwonenden, ondernemers, de Kamer van Koophandel en het wijkcentrum. Iedereen blij, maar toen het plan in de raad werd behandeld stak een fractie er een stokje voor. Zij diende een ander voorstel in en kreeg een meerderheid. De wethouder verbijsterd naar huis. Zij was braaf interactief geweest, maar de raad liet zijn macht gelden: wij zijn de baas!”

  Lees meer in het verslag ‘Het dilemma van de gemeentelijke griffier’.

Freelance

Voordat ik bij NRC werkte, ontwikkelde ik debatsites, deed ik onderzoek naar publieke dienstverlening, schreef ik columns en achtergronden en organiseerde ik enkele workshops over ambtenarenleed. In deze rubriek geef ik een overzicht van die freelancewerkzaamheden.

Over de auteur

Archief artikelen van Steven de Jong. Op deze site kunt u zijn artikelen uit de periode 2001-heden lezen.

E-mail: dejongsteven@gmail.com
 • Volg Steven de Jong op Twitter!
 • Volg Steven de Jong op LinkedIn!