Geïnteresseerd? Bestel mijn boek bij je lokale boekhandel of Bol.com.
 • 19
  jul
  2007

  Gemeente negeert idee van burger (Nieuws.nl / Novum)

  Bijna de helft van de gemeenten reageert niet inhoudelijk op een burgerinitiatief. Een derde van de gemeenten reageert helemaal niet. Dat meldt de Burgerlijke Raad voor het Regeringsbeleid (BRR) op basis van onderzoek onder 450 gemeenten naar de behandeling van burgerplannen.

  De BRR stuurde de gemeenten onder een valse naam een email met een burgerinitiatief. De spookburger oppert in de brief het idee om een eethuis voor senioren op te richten en vraagt de gemeente om raad.

  Een derde van de gemeenten laat niets van zich horen. Daarnaast stuurt 17 procent alleen een ontvangstbevestiging. De rest, ongeveer 51 procent, reageert volgens de raad ‘min of meer inhoudelijk’. Ongeveer 13 procent van de gemeenten denkt actief mee. Goedscorende gemeenten zijn Arnhem, Cranendonck, Hoogeveen en het Amsterdamse stadsdeel Oud-Zuid. Slecht scoren Alphen aan den Rijn, Dordrecht en Culemborg.

  De reacties staan volgens een woordvoerder van de BRR in schril contrast met het kabinetsbeleid dat aangeeft dat de overheid burgers moet stimuleren om mee te doen. “Het thema ‘samen werken, samen leven’is zo beschouwd een wassen neus.” De Burgerlijke Raad voor het Regeringsbeleid is een onafhankelijk en zelfbenoemd adviesorgaan voor de Nederlandse overheid.

In de media

Een aantal van mijn onderzoeken en maatschappelijke acties haalden in de jaren 2004-2008 de media. In deze rubriek een overzicht van die artikelen.

Over de auteur

Archief artikelen van Steven de Jong. Op deze site kunt u zijn artikelen uit de periode 2001-heden lezen.

E-mail: dejongsteven@gmail.com
 • Volg Steven de Jong op Twitter!
 • Volg Steven de Jong op LinkedIn!