Geïnteresseerd? Bestel mijn boek bij je lokale boekhandel of Bol.com.
 • 01
  mrt
  2009

  De voordelen van een officiële Marokkaanse naam

  De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb moet er niets van hebben: een namenlijst van de staat Marokko die voorschrijft hoe ouders hun kind moeten noemen. Hij zou hem “persoonlijk verbranden“.

  Maar die opvatting is onverstandig en onwettig, waarschuwen Fouad Abdi en Wibo van Rossum vandaag op nrc.nl/opinie.

  Als iemand alleen de Marokkaanse nationaliteit heeft zou de Nederlandse ambtenaar zelfs verplicht zijn het Marokkaanse namenrecht toe te passen. En in geval van een dubbele nationaliteit, “getuigt het van weinig kennis van de multiculturele samenleving als de ambtenaar de burger er niet op wijst dat de gekozen naam problemen kan opleveren.”

  Wat die problemen met verboden namen zijn, weet publicist Mohammed Benzakour. “Het kind riskeert erfrechtverlies en bij de Marokkaanse (douane)autoriteiten zullen kind en ouder weinig vriendelijkheid ontmoeten en veel steekpenningen moeten betalen”, schreef hij vorige maand in nrc.next.

  Hij riep Berbers, de Marokkaanse bevolkingsgroep die volgens hem door de namenlijst gediscrimineerd wordt, op de ambassade in Den Haag met schoenen te bekogelen. “Ik voorspel dat de ‘zwarte lijst’ dan acuut wordt geannuleerd. Een miljoen of meer onwettige Europese onderdanen betekent immers een forse aderlating aan deviezen voor Marokko.” Berbers mogen hun zoon bijvoorbeeld niet vernoemen naar de legendarische, maar niet-Arabische Berberkoning Juba.

  Abdi en Van Rossum vinden het onterecht dat de Marokkaanse overheid in een kwaad daglicht wordt gezet. “Het gaat ook om de bescherming van het kind, dat met bepaalde namen gepest of buitengesloten zal worden.” Ze verbazen zich erover waarom niemand zich druk maakt om verboden namen in andere landen. “In Amerika mag je je kind geen ‘Fuck’ noemen, Nieuw Zeeland verbood in het verleden ‘4Real’ en in Duitsland mag ‘Adolf Hitler‘ niet.”

  De auteurs vinden dat er nog keus te over is. “Vele Berberse maar ook Joodse en christelijke namen zijn mogelijk, behalve als deze niet in overeenstemming is met de Marokkaanse en Islamitische identiteit.” Op Marokko.nl is de lijst, met daarop honderden namen, te raadplegen.

  Gepubliceerd: NRC

NRC

Voor NRC Handelsblad, nrc.nl en nrc.next schreef ik sinds mijn aanstelling in september 2007 meer dan 800 artikelen. De meeste daarvan als opiniemaker voor nrc.nl.

Over de auteur

Archief artikelen van Steven de Jong. Op deze site kunt u zijn artikelen uit de periode 2001-heden lezen.

E-mail: dejongsteven@gmail.com
 • Volg Steven de Jong op Twitter!
 • Volg Steven de Jong op LinkedIn!