Geïnteresseerd? Bestel mijn boek bij je lokale boekhandel of Bol.com.
 • 24
  jan
  2019

  Werkstraf voor ‘akkefietje met schilderij’

  “Ik ben toch geen pussy die gaat weglopen?!” De 29-jarige Maarten S. zocht donderdag de discussie in de Rechtbank Alkmaar. Het OM eiste twee maanden celstraf omdat hij, nog in zijn proeftijd, op de kermis in Hoogwoud een schilderij op iemands hoofd kapot had geslagen.

  De wasmachinemonteur uit Opmeer vertelde dat hij zijn slachtoffer, een man met wie hij al eerder ruzie had, op 24 juni op de kermis tegen het lijf liep. “Ik heb mezelf alleen verdedigd toen ik klappen kreeg”, vertelde hij. “Ik zat hem alleen te sarren, een beetje te pesten. Dat is toch niet verboden?”

  Dat het slachtoffer als eerste sloeg, bleek overigens niet uit de verklaringen van getuigen. “Moet ik me dan zomaar in elkaar laten slaan?!”, wierp S. de Officier van Justitie voor de voeten. “Dan weet iedereen toch dat ik zomaar in elkaar geslagen kan worden! Jij zou toch ook terugslaan als je geslagen wordt?” De rechter wees S. meerdere malen op zijn plaats omdat hij zich zo fel verdedigde.

  Stel dat u inderdaad als eerste geslagen bent, hield de officier hem voor. “Dan betekent dat niet dat je vervolgens los mag gaan. Hij rende weg, dus op dat moment was er geen situatie waarin u zich moest verdedigen. Van mij hoef je niet in een hoekje te gaan huilen, maar als ik in drie proeftijden zou lopen, zou ik niet het risico nemen voor eigen rechter te gaan spelen.”

  De advocaat pleitte voor werkstraf om de celstraf, die eerder voorwaardelijk was opgelegd, te voorkomen. Het was bovendien maar een klein schilderij en de verwondingen vielen mee. De rechter sprak S. ernstig toe: “U was een gewaarschuwd mens. Hoe vaak moet u hier nou nog voor het hekje verschijnen?” Voor “het akkefietje met het schilderij” vonniste ze 120 uur werkstraf. Plus 145 uur uitvoering van eerdere voorwaardelijke straffen. “Het leven is rustiger met een minder kort lontje.”

Over de auteur

Archief artikelen van Steven de Jong. Op deze site kunt u zijn artikelen uit de periode 2001-heden lezen.

E-mail: dejongsteven@gmail.com
 • Volg Steven de Jong op Twitter!
 • Volg Steven de Jong op LinkedIn!