Geïnteresseerd? Bestel mijn boek bij je lokale boekhandel of Bol.com.
 • 11
  sep
  2001

  Amerika is vernederd

  Amerika is vernederd. Wat men vreesde is werkelijkheid geworden. Een grootmacht wordt hardhandig op haar plaats gewezen door terroristische organisaties in het Midden-Oosten.

  Osama Bin Laden, Saddam Hoessein, het Palestijnse volk; hun droom werd vandaag verwezenlijkt. Terwijl er misschien wel duizend onschuldige mensen zijn omgekomen, gaan Palestijnen de straat op om feest te vieren.

  De “schurkenstaten” (een benaming die de verstandhoudingen tussen deze landen en de VS natuurlijk niet ten goede komt), voelen zich verdrukt en hebben grote afkeer tegen het monopolistische optreden van de VS als politiemannetje. Amerika wil alles, kan alles, doet alles. Als onderschoven land met een fundamentalistische cultuur die totaal niet strookt met de Westerse, zet je je daar dus tegen af. Dat houd je niet tegen en als er iemand is die dat helemaal niet tegen kan houden dan is het George W. Bush. Sterker nog, Bush maakt het alleen maar erger.

  Bush wil Amerika als een echte grootmacht presenteren. Als ’s werelds sterkste natie op economisch, maar vooral ook op militair gebied. Sinds zijn aantreden staat de geldkraan open voor Defensie. De ontwikkeling van het raketschild is het startsein geweest voor een nieuwe wapenwedloop. Schurkenstaten worden onbedoeld uitgedaagd om dit systeem, waar de VS zo trots op is, te ondermijnen. De arrogante en chauvinistische houding van Bush tijdens persconferenties doet daar nog een schep bovenop. Amerika heeft met dit beleid het massa-terrorisme gestimuleerd met catastrofale gevolgen.

  Het is nu de vraag hoe Bush op deze aanslagen reageert. Ik hoop niet dat mijn vermoedens de juiste zijn. Dan zal hij met vergeldingsacties de verantwoordelijke groeperingen terechtwijzen en hun de oorlog verklaren. De gevolgen zullen niet te overzien zijn. Bush kan nog veel leren, vooral van Wim Kok. Als ook zijn vermoedens kloppen, laat Amerika zich wél gek maken. Anno 2001 is er geen plaats voor een Bush, laat een Amerikaanse “Cook” het roer van dit stuurloze schip maar overnemen.

  Gepubliceerd: Overige media

Over de auteur

Archief artikelen van Steven de Jong. Op deze site kunt u zijn artikelen uit de periode 2001-heden lezen.

E-mail: dejongsteven@gmail.com
 • Volg Steven de Jong op Twitter!
 • Volg Steven de Jong op LinkedIn!