Geïnteresseerd? Bestel mijn boek bij je lokale boekhandel of Bol.com.
  • 08
    sep
    2001

    Krijgen we Milosevic veroordeeld?

    Is het de bureaucratie, klopt het systeem niet, zijn het de falende ambtenaren of is het een combinatie van dezen, waardoor ik er niet zo gerust op ben dat ex-president Milosevic ooit tot levenslang veroordeeld wordt?

    En als er iets niet concreet gedefinieerd is, dan is het wel “levenslang”. Milosevic steekt de draak aan met het Joegoslavië Tribunaal.

    Lekker bekvechten met aanklaagster Carla del Ponte (die hierdoor zo van haar apropos wordt gehaald, dat ze zich buiten in het mediacircus op het tribunaal-grasveldje faliekant verspreekt door haar politiek uit te laten) en de NATO hetzelfde verwijten als hem wordt verweten; Milosevic heeft door dit disfunctionerende rechtssysteem alléén al, geen advocaat meer nodig. Het huidige internationaal recht heeft gewoonweg niet de competenties om misdadige leiders aan te pakken. De voorbeelden liggen voor het oprapen; Pinochet, Bouterse, Hoessein…

    Is het proces tegen Milosevic een zelfde lot beschoren als de IRT-affaire? De Kamercommissie Kalsbeek (deze onderzocht de nasleep van de IRT-affaire) lichtte in 1999 de media gedetailleerd in over een geheime overeenkomst tussen topcrimineel Mink K. en justitie. De overeenkomst bevatte een schriftelijke afspraak die inhield dat Mink K. in ruil voor inlichtingen uit het criminele milieu strafrechtelijke onschendbaarheid geniet. De belofte van de officier van justitie voor absolute en volledige geheimhouding naar derden was dus geschonden. Nadat de deal bekend werd, bracht justitie Mink K. voor het gerecht, omdat hij zou handelen in drugs en wapens. Wegens gebrek aan bewijs ontaardde het proces in een fiasco. Vervolgens belandde niet Mink K., maar het Openbaar Ministerie in de beklaagdenbank; grove verontachtzaming en doelbewuste schending en onzorgvuldigheid werd dit justitieel orgaan toegedicht. Vervolgens pakte Mink K. zijn kans en klaagt de staat aan en de betrokken ministers krijgen een spreekverbod over de omstreden deal. Nu is dit spreekverbod al wel weer in hoger beroep opgeheven, omdat kamerleden volgens het hof goed in staat zijn een geheim te bewaren. Ja, dat hebben we gemerkt in de radiostilte rond de kwestie “Zorreguiêta”! Nee, alleen bij Groenlinks weet een enkeling hoe je een geheim moet bewaren; bijvoorbeeld niemand zeggen dat je stiekem wél gezond bent.

    Nu het volgende scenario…. Milosevic sluit een deal met de VN. In ruil voor inlichtingen over verblijfsplaatsen en misdaden van Servische misdadige officieren c.q. bewindslieden eist hij strafvermindering of strafrechtelijke onschendbaarheid. Ook is het mogelijk dat hij belastende informatie naar buiten brengt over mogelijke deals met de NATO; ideaal om mee te chanteren. Tevens kan hij het rechtssysteem van de VN aanvallen met hun eigen artikelen. “Slechte behandeling”, “racisme”, “foltering (eerste dagen dag en nacht licht aan in cel)”; Slobodan heeft het allemaal al eens tussen een paar slokken thee genoemd.

    Nu zal het zo’n vaart niet lopen, maar bijna zeker is dat Milosevic nog heel wat uit de kast kan halen en de straf die hij behoort te krijgen nooit aan hem toegekend zal worden. Met de drie “amicus curiae” (vrienden van de rechtbank), te weten Mischa Wladimiroff, Steven Kay en Branislav Tapuskovic (hoofd Servische orde van Advocaten), die de mazen in de wet wel weten te vinden is het best mogelijk dat zelfs Milosevic over een paar jaar weer vrij rond loopt. Komt hij toch nog vast te zitten, dan kan hij altijd nog, net als Ferdi E. (ontvoerder en moordenaar Gerrit-Jan Heyn), achterstallige sociale uitkeringen ter waarde van een tonnetje of acht opeisen. Als er iemand nu zijn eigen kuil graaft, dan is het dit Tribunaal wel!

    Gepubliceerd: Overige media

Bericht delen:

Over de auteur

Archief artikelen van Steven de Jong. Op deze site kunt u zijn artikelen uit de periode 2001-heden lezen.

E-mail: dejongsteven@gmail.com
  • Volg Steven de Jong op Twitter!
  • Volg Steven de Jong op LinkedIn!