Geïnteresseerd? Bestel mijn boek bij je lokale boekhandel of Bol.com.
 • 08
  okt
  2008

  Hoe blijft een freelancer gedisciplineerd?

  In 2007 maakten 100.000 mensen hun droom waar: zij startten een eigen bedrijf. Eindelijk eigen baas. Maar hoe breng je nu als freelancer discipline op?

  Vooral zelfstandigen zonder personeel, de zogenaamde zzp’ers, lijken hier moeite mee te hebben. Op Lancelots.nl wisselen ze ervaringen uit. ‘Ik wil gewoon vrij zijn’, schrijft adviseur Erno Hannink op het forum. ‘Zoveel mogelijk doen wat ik leuk vind.’

  Toch is freelancen allesbehalve „freewheelen in luilekkerland”, schrijft Lancelots-redacteur Vera van Dijk. Dat is juist de valkuil. „Een paar uurtjes kletsen met een kennis die langskomt, te lang blijven hangen op leuke internetsites: het is allemaal erg verleidelijk.” Haar tip is om samen een kantoorpand te huren met collega-freelancers. Zo heb je toch het gevoel dat je iedere ochtend naar ‘je werk’ moet en heb je bovendien steun aan „lotgenoten”.

  Bert van Dijk, trainer bij opleidingsinstituut voor persoonlijke ontwikkeling Schouten en Nelissen, heeft mensen „om zien vallen, omdat ze een afspraak met zichzelf niet konden zien als een afspraak met een belangrijke persoon.” Zijn filosofie: „Nee zeggen tegen anderen betekent ja zeggen tegen jezelf. En dus je klanten van nu en in de toekomst.” Dat kan als zelfstandige leiden tot inkomstenderving. „Het is bakken met geld aan anderen gunnen.”

  Zelf heeft hij dit ‘nee’ zeggen georganiseerd in een club. „Daarin zitten meer dan tachtig collega’s die ik benader als ik een klus zelf niet oppak. De voordelen: ik zeg geen ‘nee’ tegen een klant en ik kan met collega’s overleggen over mijn werk.”

  Lukt het ondanks deze tips niet om gedisciplineerd te werken? Dan is er volgens de trainer nog één oplossing. „Zoek een businesspartner die je het recht geeft om zich met jou te bemoeien.”

  Gepubliceerd: NRC

NRC

Voor NRC Handelsblad, nrc.nl en nrc.next schreef ik sinds mijn aanstelling in september 2007 meer dan 800 artikelen. De meeste daarvan als opiniemaker voor nrc.nl.

Over de auteur

Archief artikelen van Steven de Jong. Op deze site kunt u zijn artikelen uit de periode 2001-heden lezen.

E-mail: dejongsteven@gmail.com
 • Volg Steven de Jong op Twitter!
 • Volg Steven de Jong op LinkedIn!