Geïnteresseerd? Bestel mijn boek bij je lokale boekhandel of Bol.com.
 • 10
  mrt
  2009

  Twitter: 13 km/u te hard moet kunnen volgens Europarlementariër

  Real-time volgen wat politici aan het doen zijn. Dat is het doel van Kamertweets.nl, een website die zaterdag is gelanceerd en tweets van moderne volksvertegenwoordigers centraal ontsluit.

  Twitter-bericht van Arend-Jan Boekestijn

  Twitteren is in 140 tekens zeggen wat je doet op dit moment. Zondag nam ik een kijkje en kwam via de Twitter van Arend-Jan Boekestijn (VVD, Tweede Kamer) bij de berichtjes van Jeanine Hennis-Plasschaert, ook VVD maar dan in Brussel. “Ik zou mij maar niet laten afplassen door PvdA’ers”, schreef Boekestijn aan Hennis-Plasschaert.

  Afplassen? Afplassen? Is dat de taal die onze geachte volksvertegenwoordigers heden ten dage bezigen? Het werd nog veel gekker toen ik de uitgaande berichtjes van mevrouw Hennis-Plasschaert begon te scannen. Zonder blikken of blozen bekent de Europarlementariër dat ze twee weken geleden, in de nacht van vrijdag op zaterdag, is geflitst. 13 kilometer te hard, zo meldde ze met een tweet op 20 februari omstreeks 1 uur in de ochtend.

  Gelukkig zijn er verzachtende omstandigheden voor de VVD’er met justitie in haar portefeuille. “Op die weg was werkelijk niemand te bekennen”, verklaart ze. Alleen een agent achter een boom. “Zo’n vent die uit de bosjes opduikt werkt per definitie op mijn zenuwen”, twitterde de ze de wereld in. “Dat heeft toch niets met verkeersveiligheid te maken?”, reageerde een meelevende ICT’er uit Breda. “Correct”, antwoordde Hennis-Plasschaert beslist. “Dat heeft helemaal níets met verkeersveiligheid te maken. Tenenkrommend dus.”

  De initiatiefnemers van Kamertweets.nl houden zich een beetje schuil. De site is immers nog ‘bèta’. Maar uit een op internet rondslingerend werkdocument blijkt dat er zogenaamde 2.0-ambtenaren achter zitten. Én Stephan Okhuijsen, blogger van Sargasso.nl. Kamertweets.nl is geïnspireerd op Tweetminster.co.uk, het Twitter-domein van Britse afgevaardigden en bewindslieden.

  Aan Twitteren kun je ook verslaafd raken, leren we op Nichhodge.com. En getuige de tweets over eten, drinken en gaan slapen zijn dat er nogal wat. Hennis-Plasschaert zit er tegenaan. Op 6 februari meldde de Europarlementariër dat ze “met een glas wijn gestrekt op de bank” ligt. En op 7 februari deelde ze het electoraat mee dat ze “toch echt een keer naar de supermarkt” moet.

  Arend-Jan Boekestijn, die en passant meldt dat hij lid is geworden van PowNed, lijkt er ook aan te lijden. Voor dag en dauw (26 februari, 5.10 A.M.) twittert het VVD-Kamerlid dat hij moeite heeft met “wakker worden”. Maar verder blijft Boekestijn bij de zaak. “Tsjoe, JSF, what a plane!”, schrijft hij over de beoogd opvolger van de F16. “Met een bepaalde versie van de JSF kun je op het Binnenhof landen. Nooit meer in de file.” Hij is er maar druk mee, zó druk dat hij op 2 maart de verjaardag van ene Laudy moet missen.

  Net als Hennis-Plasschaert windt de VVD’er zich ook op over verkeersaangelegenheden. Zijn bus parkeren bij het werk lukt namelijk niet. “Die stomme parkeergarage van het Binnenhof is 1.90 meter hoog.” Neem dan de trein, stelt een ‘follower’ voor. “Die stopt niet overal.” En heeft het Kamerlid weleens aan een duurzame auto gedacht? “Ik ben gewoon te lui om een andere auto te kopen”, geeft Boekestijn toe. “Het enige groene aan mijn bus is de kleur.”

  Een andere early adopter van Twitter is zijn collega Paul Krom. Op 21 februari had hij ‘fractiecorvee’. “Op kantoor websites bijwerken en papierrommel wegwerken.” Maar voor deze week heeft hij de minister Binnenlandse Zaken op de korrel. “Guusje ter Horst gezien bij Buitenhof. 1,5 jaar politievacature leeg laten omdat er geen geschikte vrouw of allochtoon wordt gevonden?!”

  VVD’ers lijken oververtegenwoordigd op Twitter. Maar dat zal snel veranderen. Alexander Pechtold (D66), de voormalig enfant terrible van het kabinet, is dit weekend heel voorzichtig begonnen. Hij linkt naar zijn eigen toespraken, vestigt de aandacht op een artikel over het D66-congres en verwijst naar een Youtube-filmpje met Guy Verhofstadt. Onverslaanbaar is Maxime Verhagen (CDA), de minister van Buitenlandse Zaken stuurt soms wel vijf tweets in een uur. En hij reageert, op échte burgers.

  Gepubliceerd: NRC

NRC

Voor NRC Handelsblad, nrc.nl en nrc.next schreef ik sinds mijn aanstelling in september 2007 meer dan 800 artikelen. De meeste daarvan als opiniemaker voor nrc.nl.

Over de auteur

Archief artikelen van Steven de Jong. Op deze site kunt u zijn artikelen uit de periode 2001-heden lezen.

E-mail: dejongsteven@gmail.com
 • Volg Steven de Jong op Twitter!
 • Volg Steven de Jong op LinkedIn!