Geïnteresseerd? Bestel mijn boek bij je lokale boekhandel of Bol.com.
 • 19
  jan
  2011

  Vegetariërs maken een enorme denkfout

  Stoppen met vlees eten als protest tegen dierenleed is dom. Het gaat er namelijk niet om of het dier voor je wordt gedood, maar hoe het heeft geleefd.

  Dat betoogt Jenna Woginrich, voormalig vegetariër en nu een biologische boer, vandaag in The Guardian. Haar theorie: vegetariërs zijn geen klanten van veehouders en daarom zullen veehouders niet naar hen luisteren. Maar als je bereid bent meer te betalen voor een biefstukje afkomstig van een koe die goed behandeld is, dan zal de vleesindustrie diervriendelijker worden.

  Pacifisten zonder invloed

  Woginrich ziet de vork dus als stempotlood. Je bepaalt zelf in welk stukje vlees je het plant. Vegetariërs, daarentegen, zijn ‘niet-stemmers’. Pacifisten die het strijdtoneel verlaten hebben. Ondertussen gaat de industrie gewoon verder met het mishandelen van beesten, want vleeseters zullen er altijd zijn.

  Daarom doen vegetariërs er beter aan hun principes te vertalen naar economische wetmatigheden. “Als wreedheid slecht voor de handel is, dan zal de handel simpelweg veranderen”, aldus Woginrich. “Als consumenten een hogere kwaliteit van leven eisen, dan zullen dieronvriendelijke meststallen een zwarte bladzijde worden in ons agrarische verleden.”

  Het is tijd om weer aan te schuiven, zegt Woginrich tegen vegetariërs. “Verschuil je niet in het konijnenhol. Als je iets wil betekenen moet je het konijn eten.”

  Gepubliceerd: NRC

NRC

Voor NRC Handelsblad, nrc.nl en nrc.next schreef ik sinds mijn aanstelling in september 2007 meer dan 800 artikelen. De meeste daarvan als opiniemaker voor nrc.nl.

Over de auteur

Archief artikelen van Steven de Jong. Op deze site kunt u zijn artikelen uit de periode 2001-heden lezen.

E-mail: dejongsteven@gmail.com
 • Volg Steven de Jong op Twitter!
 • Volg Steven de Jong op LinkedIn!