Geïnteresseerd? Bestel mijn boek bij je lokale boekhandel of Bol.com.
 • 07
  aug
  2009

  200 euro nodig? Binnen 10 minuten op je rekening

  Ben je platzak en wil je toch nog een weekendje weg? Geen probleem. Op websites als Ferratum.nl en Leen100euro.nl kun je met een sms-aanvraag direct een paar honderd euro gestort krijgen. “De beste manier om je maand te verlengen”, aldus Voorschotje.nl.

  Deze flitskredieten, ook wel minilening, flitslening of minikrediet genaamd, zijn de PvdA en CDA al sinds 2007 een doorn in het oog. Minister Bos (Financiën) beloofde er destijds wat aan te doen, maar de sites bestaan nog steeds. Vorige maand herinnerde de SP hem aan de leenvormen. De socialisten willen een verbod.

  De kleine kredietverleners gaan allemaal op dezelfde manier te werk. Ter goedkeuring van de eerste aanvraag moet je een recent rekeningafschrift, bewijs van inkomsten en legitimatie faxen. Daarna ben je een geautoriseerde klant: met één sms kun je een lening aanvragen met een looptijd van vijftien of dertig dagen. De euro’s krijg je binnen tien minuten op je rekening gestort.

  Een voorbeeld. Als Piet Krediet uit Delft 500 euro wil met een looptijd van dertig dagen, hoeft hij alleen maar dit sms-je te versturen. “500 30 dagen Man P. Krediet 12.06.1978 87654321 Dorpsstraat 1 1234AB Delft.” Het geld staat in tien minuten op Piets rekening en binnen vijf werkdagen ontvangt hij een factuur, met daarop het leenbedrag plus 25 procent ‘behandelingskosten’: 625 euro dus, die hij binnen een maand moet betalen aan zijn flitskredietverstrekker. Een nieuwe lening mag Piet pas afsluiten als hij deze factuur heeft voldaan. De voorwaarden van Ferratum.nl houden rekening met de slimmerik: “Het is onder geen beding toegestaan een Minikrediet af te lossen door middel van het opnemen van een ander Minikrediet.”

  Op jaarbasis zouden deze ‘behandelingskosten’ neerkomen op rentepercentages van ongeveer zeshonderd procent, zo becijferde het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Dat terwijl het maximale kredietvergoedingspercentage volgens de Wet op het Consumentenkrediet (WcK) nier meer mag bedragen dan de wettelijke rente verhoogd met twaalf procentpunten. Maar daar hebben de verstrekkers niets mee te maken. “Deze wettelijke rente geldt niet voor krediet met een looptijd korter dan drie maanden”, antwoordde minister Bos in augustus 2007 op vragen van partijgenoten.

  Waarom wordt die looptijd dan niet teruggeschroefd naar bijvoorbeeld twee weken? In antwoord op Kamervragen van CDA’er Blanksma, zei Bos het volgende:

  “Voor de drie maandentermijn in de Wet op het Financieel toezicht (Wft) is gekozen om het reguliere betalingsverkeer niet met kredietregels te belasten. Hierbij kan gedacht worden aan roodstand op betalingsrekeningen en kortlopend betalingsuitstel door winkeliers. Een andere overweging is dat het Bureau Kredietregistratie (BKR) administratief zwaar belast zou worden als alle kortlopende kredieten daar geregistreerd zouden moeten worden.”

  Toch uitte de minister zijn ongenoegen:

  “Duidelijk is wel dat hier uitzonderlijk hoge vergoedingen worden gevraagd voor het verstrekken van krediet, wat zeker niet zal bijdragen aan een gezonde financiële huishouding.”

  Dat het BKR gepasseerd wordt, gebruiken de kredietverstrekkers dankbaar als reclame-uiting. “Geen toetsing en registratie bij BKR te Tiel”, staat op Voorschotje.nl in een opvallende blauwe balk. In de kleine lettertjes noemt de website, waarachter het bedrijfje Your Finance schuilgaat, wel het kredietinformatiebureau Experian Nederland BV. Ferratum.nl, een van oorsprong Fins bedrijf, laat zich inlichten door onder meer EDR Creditservices BV.

  Alle kritiek op dit soort leningen ten spijt, moet ik toegeven dat de voorlichting klip en klaar is. In tabellen op de homepage wordt precies duidelijk gemaakt hoeveel de ‘behandelingskosten’ per leensom en looptijd bedragen. Leen100euro.nl heeft zelfs in haar header een grote gele ster staan, met daarin de tekst: “Let op!!! Lenen kost geld.” Voorschotje.nl doet daar nog een schep bovenop met budgetteringsadviezen om vervolgens het eigen product af te raden. “Probeer dus te allen tijde uit te komen met uw persoonlijke budget, en voorkom op deze manier de noodzaak van het aanvragen van een minilening.”

  Kortom, wat is het probleem? Het gaat om kleine bedragen die je eerst moet afbetalen voor je een volgende lening afsluit. Daarbij is de voorlichting vele malen duidelijker dan die van de grote banken of de elektronicazaken waar je computers van tweeduizend euro voor tweeëntwintighonderd euro op afbetaling kan kopen. Als mensen door flitskredieten in de problemen komen, zaten ze dus al in de problemen.

  Gepubliceerd: NRC

NRC

Voor NRC Handelsblad, nrc.nl en nrc.next schreef ik sinds mijn aanstelling in september 2007 meer dan 800 artikelen. De meeste daarvan als opiniemaker voor nrc.nl.

Over de auteur

Archief artikelen van Steven de Jong. Op deze site kunt u zijn artikelen uit de periode 2001-heden lezen.

E-mail: dejongsteven@gmail.com
 • Volg Steven de Jong op Twitter!
 • Volg Steven de Jong op LinkedIn!