Bestel bij:
Dejongsteven@gmail.com
 • Over Steven de Jong

  Hoi! Ik ben Steven, woon in Amsterdam en ben geboren in 1981. Hier presenteer ik vrijwel al mijn werk: zo’n 1.200 artikelen, mijn boek De Lastige Burger (2008) en een aantal onderzoeken naar risicocommunicatie, burgerparticipatie en (internet)democratie.

  Momenteel werk ik op de opinieredactie van NRC Handelsblad. De meeste van mijn publicaties kwamen tot stand als redacteur van nrc.nl, sinds september 2007. Daar deed ik rechtbankverslaggeving en blogde ik over tal van kwesties in het publieke debat. Bijna drie jaar lang schreef ik vrijwel dagelijks een groot opiniestuk. Dwars, beargumenteerd en prikkelend tot debat, dat was het recept.

  Voordat ik bij NRC in dienst trad, deed ik onderzoek naar de gemeentelijke behandeling van burgerplannen, de mogelijkheden van burgerparticipatie via internet en de spanningen tussen gemeenteambtenaren en bewoners. Op verzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken en een aantal gemeenten schreef ik daar rapporten over en organiseerde ik workshops. De resultaten hebben geleid tot vele raadsvragen en een enkele Kamervraag. Voor Binnenlandse Zaken ontwikkelde ik een site waar beleidsambtenaren ideeën over beleidsparticipatie kunnen uitwisselen.

  Ik ben afgestudeerd in de milieutechnologie aan Saxion Hogescholen. Voor mijn scriptie onderzocht ik de mogelijkheden van de overheid om burgers via interactieve risicokaarten te informeren over milieuverontreinigingen en de eventuele invloed op hun gezondheid. Aan de hand van de paniek over een industriebrand, adviseerde ik over risicocommunicatie in soortgelijke gevallen. Stage en afstuderen deed ik bij ingenieursbureau DHV Ruimte en Mobiliteit. Daar was ik ook een jaar in dienst als medewerker Geografische Informatiesystemen en redacteur van nieuwsbrieven.

  Naast mijn studie ontwikkelde ik websites voor de publieke sector (freelance en vanuit adviesbureau United Knowledge). Honderden artikelen schreef ik voor Politiek-Digitaal.nl. In die tijd richtte ik de Burgerlijke Raad voor het Regeringsbeleid op, een platform waar eerder genoemde onderzoeken uit voortkwamen. Stuk voor stuk haalden de uitkomsten de landelijke dagbladen. Het onderzoek naar burgerinitiatieven is later herhaald door de Universiteit van Amsterdam en bevestigde mijn bevindingen.

  Op 10 maart 2014 won ik met een kort fictieverhaal de tweede prijs van de schrijfwedstrijd ‘Bestemming Onbekend’, uitgeschreven door literair tijdschrift Op Ruwe Planken van de Radboud Universiteit Nijmegen. Er waren 138 inzendingen. In maart 2017 debuteer ik met de roman ‘Bezorgde Burgers’ bij uitgeverij Lebowski.

Zoeken

Over de auteur

Steven de Jong (1981) is opinieredacteur van NRC Handelsblad. Op deze site kunt u zijn artikelen uit de periode 2001-heden lezen. Artikelen voor 2007 zijn geschreven voor andere media. Zie ook de rubrieken Boeken, Fictie (korte verhalen), Onderzoek, Freelance en Blog.
E-mail: dejongsteven@gmail.com
 • Volg Steven de Jong op Twitter!
 • Volg Steven de Jong op LinkedIn!