Geïnteresseerd? Bestel mijn boek bij je lokale boekhandel of Bol.com.
 • 14
  aug
  2010

  WikiLeaks brengt militairen en informanten in gevaar. Is dat het waard?

  “Het toppunt van onverantwoordelijkheid.” Dat is de reactie van het Amerikaanse ministerie van Defensie op het voornemen van de website WikiLeaks om nog eens duizenden geheime documenten over de oorlog in Afghanistan te publiceren.

  Hoewel hoofdredacteur Julian Assange beloofd heeft alle namen in het document door te strepen, wordt gevreesd voor de veiligheid van NAVO-militairen en Afghaanse informanten. Die zorg lijkt gerechtvaardigd: woordvoerders van de Talibaan hebben gezegd dat ze de stukken, nu ze op internet vrij toegankelijk zijn, zullen gebruiken om mensen op te sporen die samenwerken met de NAVO-troepen.

  Het gaat WikiLeaks erom misstanden aan de kaak te stellen. Maar de vraag is hoe fijnzinnig hun instrument is: geheimhouding lijkt bij voorbaat verkeerd. Journalisten en burgers worden vervolgens aangespoord om de documenten te screenen op schandalen. Bijvoorbeeld een discrepantie in het aantal openbaar gemelde slachtoffers en het aantal dat in de geheime stukken wordt genoemd.

  Amnesty International, CIVIC, Open Society Institute, ICG en de onafhankelijke Afghaanse mensenrechtencommissie hebben geprotesteerd bij WikiLeaks. Deze mensenrechtenorganisaties vinden dat in de 76.000 reeds gepubliceerde documenten de namen onvoldoende zijn gecensureerd. Ook Reporters without Borders heeft kritiek. In een open brief schrijft de organisatie, die doorgaans in de bres springt voor persvrijheid, dat WikiLeaks het de Talibaan wel heel gemakkelijk maakt. Juist de mensen die zich in hebben gezet voor vrijheid zouden nu in gevaar komen.

  Wat vindt u?
  Moet WikiLeaks zich wat aantrekken van deze kritiek? Gelooft u dat de organisatie in staat is om al die documenten goed te censureren? Moeten we WikiLeaks verantwoordelijk houden als de Talibaan in de stukken gaat grasduinen?

  Gepubliceerd: NRC

NRC

Voor NRC Handelsblad, nrc.nl en nrc.next schreef ik sinds mijn aanstelling in september 2007 meer dan 800 artikelen. De meeste daarvan als opiniemaker voor nrc.nl.

Over de auteur

Archief artikelen van Steven de Jong. Op deze site kunt u zijn artikelen uit de periode 2001-heden lezen.

E-mail: dejongsteven@gmail.com
 • Volg Steven de Jong op Twitter!
 • Volg Steven de Jong op LinkedIn!