Geïnteresseerd? Bestel mijn boek bij je lokale boekhandel of Bol.com.
  • 28
    mrt
    2008

    Webdiscussie over ‘Fitna’: ‘De angst regeert vooral bij Geert’

    Ruim tachtig procent van de bezoekers van nrc.nl geeft in een peiling aan niet onder de indruk te zijn van Fitna. Hoewel de webdiscussie over de anti-Koranfilm nu al de meest actieve van dit jaar is, laaien de gemoederen niet hoog op. „Als hij er zo over denkt, dan houd ik hem niet tegen”, schrijft een moslim op de site.

    „Op een goede avond heeft Geert een beetje ge-YouTubed en wat erge beelden gevonden en die maar eens achter elkaar geplakt”, schrijft bezoeker G. Bakker. Net als zijn tientallen mede-discussianten is hij niet te spreken over de cinematografische vaardigheden van de PVV-leider. „Dit flans je op een regenachtige zondagmiddag in een uur in elkaar”, weet Henk Mommaas. „Een armzalige amateuristische vertoning. Als deze rommel staat voor de kwaliteit van de PVV, dan hoeven we ons in Nederland nergens druk om te maken.”

    ‘Ik ben niet beledigd’

    Moslims die zich mengen in de discussie reageren allerminst beledigd. „De film is niets meer dan een paar gebeurtenissen op een rij”, schrijft Youssef. Volgens hem komt Geert Wilders „gewoon aandacht te kort”. Ook Mahdi ontsteekt niet in woede. „Ik ben zelf moslim en vond de film eigenlijk niet beledigend. Ik weet niet waarom zo velen zich druk hebben gemaakt om dit filmpje.”

    Mahdi zegt zich niet aangesproken te voelen door de ‘gekken’ en ‘gehersenspoelden’ die Geert Wilders opvoert. Ook voelt hij zich als moslim niet in de hoek gedrukt door de Koranverzen die Wilders in beeld brengt. „Je kan niet alles uit de Koran letterlijk nemen. Het is net als met de Bijbel. Je leest niet één bepaald stuk uit de Bijbel, maar de rest eromheen ook.”

    Terroristen nemen de Koran wel letterlijk, geeft Mahdi toe. „Ook hun kinderen voeden ze zo op. Dit houdt niet in dat de islam slechte bedoelingen heeft. Elk geloof heeft zijn extremisten.” Ter illustratie noemt hij „de Palestijnen-haters” en de Ku Klux Klan. „Ik noem nu alleen maar voorbeelden, ik heb er geen verdere bijbedoelingen mee.” Van Mahdi hoeft de PVV-voorman geen protest te verwachten. „Als hij er zo over denkt, dan houd ik hem niet tegen.”

    ‘Ik hoef hem niet te zien’

    Dan de trouwe bezoeker Mostafa. Geen discussie op nrc.nl gaat aan hem voorbij, zo ook deze niet. Om een voor vier meldde hij zich vannacht op de website. „Ik heb hem niet gezien, en ik hoef hem niet te zien”, verklaart hij stellig. Toch voelt hij zich niet gehinderd de film van commentaar te voorzien. „Uit naam van God worden er op dit moment ook mensen vermoord, gepijnigd en mishandeld”, werpt hij tegen. „En uit naam van het Joodse geloof vallen er nog steeds slachtoffers onder de Palestijnen. Kom op nou. Wat wil Wilders nou eigenlijk bereiken met deze zeer eenzijdige benadering van een geloof en de mensen die dit geloof beleven?” Mostafa vindt het „onredelijk” dat Wilders alleen de negatieve dingen uitvergroot. „De angst regeert vooral bij Geert.” Om tien voor half zes is Mostafa nog steeds wakker. Als reactie plaatst hij een uitleg van Grondwetsartikel 1, ironisch genoeg juist het artikel dat Wilders wil schrappen.

    De Marokkaanse universiteitsstudent Abduhl „had eerst grote angst”, maar maakt zich nu geen zorgen meer. Hij vindt de film „op zich niet slecht”. Hij vindt het wel jammer dat Wilders zo weinig tijd heeft besteed aan „de goede dingen in de Koran”. Imams die oproepen tot haat zijn volgens Abduhl „verloren zonen van Allah”. Zij prediken „geen islam, maar haat”.

    Opvallend zijn de mensen die een statement maken met de boodschap dat zij de film niet gaan kijken. Aanvoerder van deze ‘beweging’ is de bezoeker die zichzelf ‘Fitna sla ik over sowieso!’ noemt. „Ik heb het filmpje niet gekeken en zal ook niet gaan kijken uit solidariteit voor de bijna één miljoen moslims in Nederland.” De reactie stuit op onbegrip. „Wilt u niet weten wat er gaande is? Hoe kunt u nu ooit serieus deelnemen aan welke discussie over dit onderwerp dan ook?”

    ‘Wilders schetst dreiging loepzuiver’

    Onder de reacties bevinden zich ook complimenten aan het adres van de PVV-leider. „De heer Wilders heeft mijns inziens op een redelijke wijze aangegeven wat een potentieel gevaar is: namelijk de islamisering van het Westen met alle gevolgen van dien voor vrijheid, democratie en emancipatie”, schrijft O. Boersma. „Natuurlijk is het nog niet zo ver, maar de gevaren van het nazisme waren in de jaren ’30 ook niet onmiddellijk duidelijk. Wilders schetst in zijn filmpje deze dreiging loepzuiver.” Boersma sluit af met een stichtelijk woord: „We zouden allen veel intoleranter moeten zijn tegen intoleranten en toleranter tegen toleranten.” Een andere bezoeker, B. Thewissen genaamd, draagt spontaan de dichtregels van oud-verzetsman H.M. van Randwijk voor. In kapitalen schrijft hij: „Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht.” Als klein jongetje wist hij naar eigen zeggen niet zo goed wat het betekende. „De laatste jaren begrijp ik de tekst steeds meer en nu wordt hij steeds actueler.” Voor Riet van Milt „bevestigt de film waarom ik een pesthekel aan alle religies heb en, ja inderdaad, nog het meest aan de islam”. Haar compliment aan de film wordt echter overschaduwd door kritiek op de partij van Wilders. „De PVV is een schande voor de vrijheid en misschien wel voor de democratie.”

    ‘Wie is er al eens in een moskee geweest?’

    Zorgen zijn er ook. „Ik hoop niet dat er morgen weer islamscholen in de fik gaan. Ik hoop verder dat ouders in gesprek blijven met hun kinderen die ongetwijfeld vandaag of morgen de bloederige beelden zien die zelfs nooit op het Journaal zijn vertoond”, schrijft S. Smit. Maar wie alle reacties doorneemt, kan niet anders dan concluderen dat de film door bezoekers van nrc.nl lauw is ontvangen. „Ben werkelijk niet onder de indruk”, laat W.T. Bril weten. „En dan heb ik het niet eens over het amateuristische gehalte van deze collage van YouTube materiaal.” Deden de gruwelijke beelden W.T Bril dan niets? „Begrijp me goed”, verduidelijkt hij. „Ik vind beelden van een onthoofding of executie walgelijk. Maar het achter elkaar plaatsen van dit soort beelden om een volk te manipuleren is net zo walgelijk, wellicht zelfs walgelijker.”

    De reageerder brengt de bezoekers ervan op de hoogte dat moskeeën vandaag hun deuren openzetten voor niet-moslims. Hij besluit met, zoals hij het zelf noemt, de hamvraag: „Wie van de mede-reageerders op dit forum is al eens in een moskee geweest en heeft uit eigen ervaring hier een mening over?”

    Gepubliceerd: NRC

NRC

Voor NRC Handelsblad, nrc.nl en nrc.next schreef ik sinds mijn aanstelling in september 2007 meer dan 800 artikelen. De meeste daarvan als opiniemaker voor nrc.nl.

Over de auteur

Archief artikelen van Steven de Jong. Op deze site kunt u zijn artikelen uit de periode 2001-heden lezen.

E-mail: dejongsteven@gmail.com
  • Volg Steven de Jong op Twitter!
  • Volg Steven de Jong op LinkedIn!