Geïnteresseerd? Bestel mijn boek bij je lokale boekhandel of Bol.com.
 • 12
  sep
  2012

  VVD twittert naar mensen in stemlokaal. Mag dat wel, Kiesraad?

  Artikel J36 van de Kieswet schrijft voor dat in het stemlokaal geen activiteiten worden ontplooid die erop gericht zijn kiezers te beïnvloeden. Op Twitter trekt de VVD zich daar niets van aan. Terwijl @JustPatrick_ aangeeft in de “wachtrij om te stemmen” te staan, twittert de VVD “Heb je al aan de VVD gedacht?”.


  Heel origineel is de VVD overigens niet. Het zinnetje ‘Heb je al aan de VVD gedacht? Wij willen de problemen niet doorschuiven maar aanpakken en investeren in werkend Nederland’ stuurt de partij om de minuut naar willekeurige mensen die over ‘stemmen’ twitteren. GroenLinks is nog actiever en kiest voor een meer persoonlijke aanpak: “Kunnen we je nog helpen met je keuze?”, “Kunnen we je nog overhalen?”, “Wat vind je belangrijk?” En aan een zwevende kiezer: “Kunnen we je nog laten landen?” Ieder zieltje is er één, moet de partij denken.

  D66 blijft niet achter in dit Twitter-bombardement en adverteert met ‘samenwerken in plaats van ruziemaken’. Ook het CDA heeft de smaak te pakken gekregen in de persoonlijke benadering. Toch legt deze partij meer de nadruk op bedankjes (“Helemaal top, goede keuze”) dan op het overtuigen van zwevende kiezers. De PvdA lijkt al verzekerd van een zege en doet het rustig aan op de sociale media. Net als de PVV, waarvan lijsttrekker Geert Wilders vandaag slechts één tweet stuurde: “Historische dag voor Nederland. Vandaag kunnen we een vuist maken tegen Brussel. Uw stem is belangrijker dan ooit.”

  Gun de kiezer een bezinningsdag

  Tot het laatste moment wordt er dus campagne gevoerd. Ook op straat. Niet in alle landen is dat gebruikelijk. Armenië, Rusland, Singapore, Bosnië en Herzegovina, Italië, Egypte en Spanje houden een zogeheten ‘verkiezingsstilte‘ voorafgaand aan verkiezingsdag. Soms wel twee dagen. Dit wordt ook wel ‘reflectiedag’ of ‘afkoelingsdag’ genoemd. Een bezinningsperiode voor de kiezer, zodat deze in alle rust een weloverwogen besluit kan nemen. In Italië en Frankrijk gaat dit gepaard met een verbod op peilingen.

  Heeft de VVD de Kieswet overtreden? Onwaarschijnlijk, maar getwitter naar een kiezer die duidelijk aangeeft in het stemlokaal te staan is wel in strijd met de geest van de wet. Overigens heeft het bij @JustPatrick_ weinig resultaat gehad. “De PVV is weer 3 stemmen rijker door mij en m’n ouders! #pvv!”, twitterde hij vanavond.

  Gepubliceerd: NRC

NRC

Voor NRC Handelsblad, nrc.nl en nrc.next schreef ik sinds mijn aanstelling in september 2007 meer dan 800 artikelen. De meeste daarvan als opiniemaker voor nrc.nl.

Over de auteur

Archief artikelen van Steven de Jong. Op deze site kunt u zijn artikelen uit de periode 2001-heden lezen.

E-mail: dejongsteven@gmail.com
 • Volg Steven de Jong op Twitter!
 • Volg Steven de Jong op LinkedIn!