Geïnteresseerd? Bestel mijn boek bij je lokale boekhandel of Bol.com.
 • 21
  jun
  2012

  Voetballen tegen die imperialistische, Duitse curator. Grieken strijdlustiger dan ooit

  Eigenlijk zou het Griekse elftal vrijdag in de kleuren van Duitsland de kwartfinale moeten spelen. Bondskanselier Merkel is immers de hoofdsponsor van Griekenland. De scheidsrechter mag overigens wel uitkijken met tossen. Voor je het weet steekt een Griekse speler het muntje in zijn zak.


  Dit soort grappen maken de Duitsers aan de vooravond van één van de meest politiek beladen wedstrijden van het Europees Kampioenschap. Mochten de Grieken vrijdag verliezen, dan valt er misschien nog over de uitslag te onderhandelen, opperde een journalist tegenover Antonis Samaras, de leider van Nea Dimokratia die zondag een verkiezingszege behaalde.

  Bij de arme zuiderlingen staat het huilen nader dan het lachen. “Het is meer dan alleen een spelletje”, schrijft journalist Michael Andricopoulos op Greekreporter.com. “Het is niet alleen Goliath tegen David, niet alleen de sterkste tegen de zwakste, het is de meester tegen zijn slaaf. Het is Duitsland tegen Griekenland.”

  Daarmee brengt hij een gevoel onder woorden dat bij veel Grieken leeft. Geen dankbaarheid richting geldschieter Merkel, de regeringsleider die het voortouw nam in het voorkomen van een Grieks faillissement, maar woede richting Duitsland als Europees curator. Het machtige Duitsland dat de Griekse burgers uitknijpt omdat die miljarden steuneuro’s terugverdiend moeten worden. Het roept zelfs herinneringen op aan de overheersing van nazi’s. “Duitsland probeert Europa over te nemen met bezuinigingsplannen”, aldus Andricopoulos. “We zullen niet meer buigen!”

  Bondscoach DL: ‘Merkel bemoeit zich niet met opstelling’

  Hoe anders is de reactie van Ierland. Nog zo’n probleemstaat waar het water aan de lippen staat. ‘Merkel denkt dat we aan het werk zijn’, luidde de tekst op een spandoek eerder dit EK. Ierse kranten drukten een foto ervan af op hun voorpagina’s. Griekse kranten, tot op het bot beledigd door de internationale opinie, trokken Merkel begin dit jaar een nazi-uniform aan. Activisten bespoten de centrale bank van Griekenland: het woord ‘Griekenland’ vervingen ze door ‘Berlijn’. En gisteren kwamen er in NOS Studio Sportzomer wat politiek beladen uitspraken van supporters voorbij. “Nu kunnen we de Duitsers laten zien dat zij het geld hebben, maar wij het team”, zei een meisje. “We moeten Duitsland en Merkel verslaan”, joelde een groepje jongens.

  Het Griekse elftal is wat terughoudender. Spits Georgios Samaras weigerde op een persconferentie de wedstrijd te politiseren. “Je kunt voetbal niet met politiek vergelijken”, zei hij. “Het is niet goed dat jij verhalen gaat verzinnen”, kapittelde hij de Britse journalist die opmerkte dat er eens een echte oorlog uit een voetbalwedstrijd is voortgekomen. De perschef maakte vervolgens een eind aan de ongemakkelijke dialoog. “Vraag dat niet aan de spelers. U schrijft maar wat u wilt.”

  Toch kan ook Samaras er niet omheen dat zijn land snakt naar succes. “Ze willen een reden om te lachen en de straat opgaan om feest te vieren.” Giorgos Karagounis, de middenvelder die Griekenland de kwartfinale inschoot, was tegenover het Duitse tijdschrift Der Spiegel nog iets stelliger. “Toen we vertrokken, zeiden we tegen elkaar: geef alles. Dat zouden we sowieso doen, maar de nood maakt ons nog strijdlustiger.” Joachim Löw, de bondscoach van Duitsland, is zich zeer bewust van de antipathie richting zijn land. “We hebben een overeenkomst dat Merkel zich niet zal bemoeien met opstelling en tactiek. Ik zal dat, op mijn beurt, niet doen met haar politieke stellingen.” Verdediger Holger Badstuber: “We richten ons alleen op de wedstrijd, politiek laten we aan anderen over.”

  Grieks blog begint over Duitse herstelbetalingen

  Ondertussen treitert de Duitse pers erop los. Zelfs het keurige Der Spiegel plaatst flauwe grappen door. “Als het moeilijk wordt, strooien we gewoon wat euromunten op het veld. De Griekse spelers zijn dan zo druk met oprapen dat ons elftal vrij spel heeft.” Boulevardblad Bild heeft het overigens helemaal verbruid bij de Grieken. Er is sprake van een ware persrel nu blijkt dat een Bild-verslaggever zich heimelijk toegang had verschaft tot het spelershotel en minutieus de dagelijkse beslommeringen van de voetballers noteerde. Griekse media spreken van een nieuwe provocatie door deze ‘Trojaanse spionnenactie’.

  Toch blijft het lastig goede grappen te vinden op Duitse sites. “Komt een Griek bij de bank”, schrijft de Berliner Kurier. “Vraagt hij: kan ik wat van mijn Gyros-rekening opnemen? Zegt de beambte: dat is hier al lang niet meer ouzo.” Of deze: “Hoe weet een Duitser of hij blut is? Als het geldautomaat in het Grieks communiceert.” Wat dat betreft kan dit jolige gedoe niet snel genoeg ophouden. Temeer omdat de landen op ander gebied veel beter aan elkaar gewaagd zijn, zoals de ‘filosofische opstelling’ van de Britse komediegroep Monty Python laat zien.

  Het Griekse blog GAPiseta weet overigens wel raad met het Duitse getreiter. “Wij zijn bedelaars, omdat we de Porsche, de BMW en de Mercedes van jullie kochten. Wij zijn bedelaars, omdat we leenden tegen een roofzuchtige rente. Wij zijn bedelaars, omdat jullie nooit de herstelbetalingen hebben voldaan. Wij zijn bedelaars, omdat we ons tegen jullie moesten verdedigen.” Het lachen lijkt ze inderdaad vergaan, zelfspot is ver te zoeken. Toch lijkt het Griekse elftal nog een meesterlijke grap in petto te hebben. De spelers hebben afgesproken een baardje van drie dagen te laten staan. Crisislook?

  Gepubliceerd: NRC

NRC

Voor NRC Handelsblad, nrc.nl en nrc.next schreef ik sinds mijn aanstelling in september 2007 meer dan 800 artikelen. De meeste daarvan als opiniemaker voor nrc.nl.

Over de auteur

Archief artikelen van Steven de Jong. Op deze site kunt u zijn artikelen uit de periode 2001-heden lezen.

E-mail: dejongsteven@gmail.com
 • Volg Steven de Jong op Twitter!
 • Volg Steven de Jong op LinkedIn!