Bestel bij:
Dejongsteven@gmail.com
 • 21
  sep
  2012

  Stopwoordenbingo: de strijd tegen kantoorjargon

  Feitelijk heeft Geert Wilders wel een punt natuurlijk. Maar als hij het over de ‘kopvoddentax‘ heeft, dan heb ik zoiets van… Je weet wel.

  Die hoofddoekjes, zeg maar, wie heeft daar nu last van? Oké, wat ik zeggen wil, is dat hij gewoon niet zo moeilijk moet doen, enzo. Ja toch? Maar nu even serieus. Het is best wel triest wat hij wil. Nou ja, kijk: hij kan anders toch ook even dimmen, ofzo? Weet je, zo is Wilders en die hele PVV nu eenmaal. Dus, waar hebben we het over?

  Bingo! Bingo!

  stopwoorden_bingo-282x300 Stopwoordenbingo: de strijd tegen kantoorjargon

  De Taaldokter

  Met bovenstaand proza heb ik de Stopwoordenbingo (PDF, in drievoud uitprinten) van lezer Ruben Bos gewonnen. Wat is het doel van dit alles? Ruben Bos:

  “Graag breng ik jullie even op de hoogte van mijn strijd tegen stopwoordjes op de werkvloer. Nee, even serieus, deze stopwoorden beginnen, zeg maar, de overhand te nemen in elk gesprek. Dan heb ik zoiets van, kunnen we dat niet afleren ofzo?”

  Kijk, en daar zijn wij dan weer voor. De lezer gidsen naar instanties of personen die de helpende hand bij kantoorziektes kunnen bieden. Dat is het benchmark van deze rubriek, want de klant staat centraal.

  Goed, mag ik u in dit kader wijzen op De Taaldokter? Tot zijn patiëntenkring rekent hij vooral ambtenaren. Tegen het schappelijke tarief van 150 euro per uur geneest hij iedere beleidsmedewerker, vergunningverlener en teamleider van het stopwoordenvirus. Hoe, dat staat niet op zijn site. Maar toch. Dat hij passie in zijn werk heeft blijkt wel degelijk uit het volgende:

  “Noem ‘ontwikkelingen’, of – erger – ‘het krachtenveld’ nu eens één keer niet ‘dynamisch’. Laat de praktijk niet wéér ‘weerbarstig’ zijn. En zeg dan niet dat er dus ‘robuuste maatregelen’ moeten worden getroffen.”

  Dit valt, overigens, meer specifiek onder kantoorjargon. Je weet wel, daarom duren vergaderingen altijd zo lang. Nrc.next besteedde er eerder dit jaar nog een hele cover aan. Mensen kunnen er geen streep onder zetten. En als remedie is daar de Bullshitbingo voor ontwikkeld.

  Gestroomlijnde visie

  In grote lijnen gaat dat spel over het ontbreken van een toegevoegde waarde van woorden die je zou kunnen heroverwegen omdat ze geen verrassingseffect meer hebben. Nietszeggende kreten die het resultaatgericht werken en de focus op het kennismanagement in de weg staan. Niet dat hier een plan van aanpak achter zit, of een gestroomlijnde visie, maar het kweekt wel synergie en dat is zeer pragmatisch.

  Over tot de orde van de dag. Waar waren we gebleven? Ah, de rondvraag. Zegt u het maar. To the point, alstublieft, dan haken de anderen wel in. Ik hoop u in ieder geval bij dezen voldoende geïnformeerd te hebben.

  Fan van stopwoordjes? Meld je dan aan bij deze Hyves-groepen: hip-stopwoordjes.hyves.nl en stopwoordjess.hyves.nl. Hekel aan stopwoorden? Lees dit artikel op Denieuwereporter.nl: Stop hét stopwoord van Balkenende. En vergeet niet de confrontatietheraptie van NRC’s taaldeskundige Ewout Sanders: neem een papegaai.

  Gepubliceerd: NRC

NRC

Voor NRC Handelsblad, nrc.nl en nrc.next schreef ik sinds mijn aanstelling in september 2007 meer dan 800 artikelen. De meeste daarvan als opiniemaker voor nrc.nl.

Over de auteur

Steven de Jong (1981) is opinieredacteur van NRC Handelsblad. Op deze site kunt u zijn artikelen uit de periode 2001-heden lezen. Artikelen voor 2007 zijn geschreven voor andere media. Zie ook de rubrieken Boeken, Fictie (korte verhalen), Onderzoek, Freelance en Blog.
E-mail: dejongsteven@gmail.com
 • Volg Steven de Jong op Twitter!
 • Volg Steven de Jong op LinkedIn!