Bestel bij:
Dejongsteven@gmail.com
 • 06
  sep
  2007

  Luciano Pavarotti: supertalent of showman?

  Aan erkenning heeft Luciano Pavarotti (12 oktober 1935 – 6 september 2007) geen gebrek gehad. Dat hij de beste tenor van zijn generatie was, wordt door weinigen betwist. Operazalen verruilde hij voor openluchtconcerten. In 1993 koos hij de Eiffeltoren als podium om 300.000 mensen toe te zingen.

  Herbert Breslin, de manager die hem beroemd maakte door succesvolle acts te bedenken, raakte gebrouilleerd met de ‘koning van de hoge C’s’ en schreef in 2004 een boek over hem. In de rancuneuze publicatie ‘The King and I‘ beschrijft hij Pavarotti als een onuitstaanbare egoïst met overdreven pretenties. “De belichaming van een ego dat nog veel groter is dan zijn fysieke omvang.” Het succes van Pavarotti zou vooral te danken zijn aan Breslins managerskwaliteiten.

  Wat vindt u? Kan Pavarotti de geschiedenis in als ‘grootste tenor van de twintigste eeuw’, of was het vooral een showman die via stadions en duetten met popsterren zijn eigen roem orkestreerde. Maakte hij de opera tot een kermisattractie of heeft hij de kunstvorm naar een hoger niveau getild?

  Gepubliceerd: NRC

NRC

Voor NRC Handelsblad, nrc.nl en nrc.next schreef ik sinds mijn aanstelling in september 2007 meer dan 800 artikelen. De meeste daarvan als opiniemaker voor nrc.nl.

Over de auteur

Steven de Jong (1981) is opinieredacteur van NRC Handelsblad. Op deze site kunt u zijn artikelen uit de periode 2001-heden lezen. Artikelen voor 2007 zijn geschreven voor andere media. Zie ook de rubrieken Boeken, Fictie (korte verhalen), Onderzoek, Freelance en Blog.
E-mail: dejongsteven@gmail.com
 • Volg Steven de Jong op Twitter!
 • Volg Steven de Jong op LinkedIn!