Bestel bij:
Dejongsteven@gmail.com
 • 20
  okt
  2014

  Kernreactor Petten meldt heus weleens een probleem

  Kernreactor Petten meldt heus weleens een probleem

  Zaterdag pakten de Volkskrant en KRO groot uit met ‘de ware reden’ voor het stilleggen van de kernreactor in Petten eind 2013. Het lag niet aan de techniek, maar aan een reeks veiligheidsincidenten. Is er sprake van een doofpotcultuur?

  Afgelopen vrijdag was nog een stralende dag voor NRG, de exploitant van twee kernreactoren in Petten die gebruikt worden voor energieonderzoek en productie van ‘medische isotopen’. „Het kabinet verstrekt een lening van maximaal 82 miljoen euro”, luidde het persbericht. „Hierdoor kan de exploitatie de komende tien jaar worden gecontinueerd en blijven 850 banen behouden.”

  Zaterdag sloeg de stemming om. „Beleid NRG gericht op veiligheid en risico-uitsluiting”, kopte de nucleaire dienstverlener in een tweede persbericht. Een reactie op berichtgeving van de Volkskrant en Brandpunt Reporter (KRO) die ochtend. Daarin wordt een reeks incidenten als „de ware reden” opgevoerd voor het stilleggen van de reactor tussen november 2013 en februari 2014. De Kernfysische Dienst van de Inspectie Leefomgeving en Transport zou NRG tot het stilleggen hebben gedwongen om de veiligheid van het personeel te garanderen.

  Lees het volledige artikel in het betaald archief van NRC Media

  Gepubliceerd: NRC

NRC

Voor NRC Handelsblad, nrc.nl en nrc.next schreef ik sinds mijn aanstelling in september 2007 meer dan 800 artikelen. De meeste daarvan als opiniemaker voor nrc.nl.

Over de auteur

Steven de Jong (1981) is opinieredacteur van NRC Handelsblad. Op deze site kunt u zijn artikelen uit de periode 2001-heden lezen. Artikelen voor 2007 zijn geschreven voor andere media. Zie ook de rubrieken Boeken, Fictie (korte verhalen), Onderzoek, Freelance en Blog.
E-mail: dejongsteven@gmail.com
 • Volg Steven de Jong op Twitter!
 • Volg Steven de Jong op LinkedIn!