Geïnteresseerd? Bestel mijn boek bij je lokale boekhandel of Bol.com.
 • 02
  jun
  2010

  Fruitmachines, zeeziekte en duizelingen. Dat was het RTL-Twitterdebat

  Het eerste nationale verkiezingsdebat op Twitter is een feit. Onder leiding van RTL-verslaggever Frits Wester gingen zojuist een stuk of tien kandidaat-Kamerleden anderhalf uur in debat. Rita Verdonk was het meeste aan het woord. Maar Lot Feijen van Lijst 17 wrong zich er ook aardig tussen. De publieksreacties ontaardden in een kakofonie.

  Boris van der Ham liet een foto van zichzelf maken tijdens het RTL Twitterdebat

  Hoe ging het Twitterdebat? Stel je een stadion voor waarin de mensen op de tribune omstebeurt een tekstbordje omhoog houden. Met op het veld spelers die vooral met elkaar in discussie zijn. Zo nu en dan schreeuwt een speler iets terug naar iemand in het publiek, maar op welke vraag dat antwoord was, is niet meer te achterhalen.

  Vertaal dit concept naar een computerscherm en je hebt het RTL Twitterdebat. De ‘bordjes’ met een interval van een halve seconde zijn natuurlijk nooit allemaal te volgen. Of je moet een snellezer als kiezer Fiona Verhoek zijn. “Niet zeuren, werkt prima. Gewoon koppensnellen!”, twitterde ze optimistisch. Iedereen kon dus van zich laten horen, maar de massaliteit waarin het gebeurde noopte sommigen tot aandoenlijke acties. “Het is me gelukt”, twitterde Elwin Van Gestel. “Printscreen maken van mezelf tijdens #rtldebat.”

  Voor de spelers, in dit geval lijsttrekkers en andere kandidaat-Kamerleden, leidde de drukte in het publiek nogal af. “Dit lijkt nog het meest op een fruitmachine”, aldus GroenLinks-lijsttrekker Femke Halsema. “Ik word zeeziek van dat beeldscherm”, twitterde D66-lijsttrekker Alexander Pechtold. En dat ligt niet aan hemzelf. “Ik heb pas één borrel op.” Partijgenoot Boris van der Ham greep al naar medicatie. “Ik moet even wat anti-duizelingpillen vinden hier, want die timeline is niet ‘veilig’, zo hard als-ie gaat.” Halsema toonde medelijden met debatleider Frits Wester. “Ik stel me hem voor met beide handen in het haar (bij wijze van spreken).” Wester stelde haar gerust. “Het is veel, maar met handen in mijn haar is jaren geleden hoor.”

  Kwam het nog tot inhoudelijk debat? Jawel. Gewoon negeren die kiezers met tekstbordjes, zo moet de stilzwijgende afspraak zijn geweest. Want in de tweede en derde helft van het debat volgden de standpunten elkaar in een bescheiden tempo op. “Zeuren – dát zouden we in Nederland eens wat minder moeten doen; gewoon opstaan, tandjes poetsen en aan het werk!”, twitterde VVD-kandidaat Ton Elias. En PvdA-kandidaat Mariëtte Hamer gooide er een sociaaldemocratische slogan tegenaan. “Meedoen telt, iedereen telt mee!”

  Frits Wester, een blik op het publiek werpend, beaamde dat. “Geweldig dat zoveel mensen meedoen. Het is inderdaad niet bij te houden, maar heel leuk om te zien.” Kiezer Cindy waarschuwde. “Als dit maatgevend is voor de politiek de komende jaren, dan gaan we een vette anarchie tegemoet.”

   Fruitmachines, zeeziekte en duizelingen

  Gepubliceerd: NRC

NRC

Voor NRC Handelsblad, nrc.nl en nrc.next schreef ik sinds mijn aanstelling in september 2007 meer dan 800 artikelen. De meeste daarvan als opiniemaker voor nrc.nl.

Over de auteur

Archief artikelen van Steven de Jong. Op deze site kunt u zijn artikelen uit de periode 2001-heden lezen.

E-mail: dejongsteven@gmail.com
 • Volg Steven de Jong op Twitter!
 • Volg Steven de Jong op LinkedIn!