Bestel bij:
Dejongsteven@gmail.com
 • 07
  jan
  2015

  Er hing ineens een debiteur in het trapgat

  Er hing ineens een debiteur in het trapgat

  Het aantal zelfmoorden in Nederland neemt al zes jaar toe. Dat komt mede door de crisis, denken experts. Deurwaarders volgen daarom een cursus om suïcidalen te leren herkennen.

  „Ik kan de huur al nauwelijks betalen”, zegt een Alkmaarse man van middelbare leeftijd als gerechtsdeurwaarder Brigitte Haarms hem een vordering van een zorgverzekeraar overhandigt. Het is maandag, 11.00 uur. Bij de man staat al maanden een bedrag van 850 euro open. „De Belastingdienst heeft beslag gelegd op mijn vermogen”, excuseert hij zich. Vijftig euro, dat zou hij maandelijks kunnen aflossen.

  Haarms zit al 21 jaar in het vak. Haar eigen bureau is ondergebracht bij GGN, marktleider in ‘full service creditmanagement’. Het zijn drukke tijden: 700.000 Nederlanders kampen met problematische schulden, 28.000 van hen zaten in 2013 in de schuldsanering.

  „Mogen we even binnenkomen?” vraagt Haarms. De man vindt het prima. „Ja, sorry”, zegt hij gelaten. Zijn hond gromt, maar begint gelukkig gauw te kwispelen. Een enorme televisie springt in het oog. De tafel ligt bezaaid met administratie, de woonkamer vol speelgoed. Gesloten gordijnen, vieze vaat. „Een standaard adres op de route”, concludeert Haarms als we weer in de auto zitten.

  Deurwaarders moeten doorvragen
  Vanwege de crisis moeten deurwaarders vaker uitrukken en wordt er meer van ze verwacht. Want de crisis kan ook invloed hebben op de geestelijke gesteldheid van debiteuren. 1.854 Nederlanders pleegden in 2013 zelfmoord. Al zes jaar stijgt dit aantal, met 25 procent ten opzichte van 2007. Vermoed wordt dat de crisis hier debet aan is. Daarom is er nu een ‘suïcidepreventiecursus’ opgezet voor deurwaarders.

  Alex Grobbee, een collega van Haarms, vroeg binnen GGN aandacht voor zelfmoord. Zijn ploeg kwam er regelmatig mee in aanraking. De één zag een debiteur in het trapgat hangen, de ander hoorde drie uur na ontruiming over een zelfmoord. Nog vaker zijn er dreigingen. „Mensen doen dat soms impliciet”, vertelde Ans Withaar, directeur van opleidingsinstituut De Essenburgh in tv-programma EenVandaag. „Ze zeggen dat ze het niet meer zien zitten, dat hun hoofd een kop met watten is. Vage uitdrukkingen waar je alert op moet zijn. Wij leren deurwaarders door te vragen.”

  Lees het volledige artikel in het betaald archief van NRC Media

  Gepubliceerd: NRC

NRC

Voor NRC Handelsblad, nrc.nl en nrc.next schreef ik sinds mijn aanstelling in september 2007 meer dan 800 artikelen. De meeste daarvan als opiniemaker voor nrc.nl.

Over de auteur

Steven de Jong (1981) is opinieredacteur van NRC Handelsblad. Op deze site kunt u zijn artikelen uit de periode 2001-heden lezen. Artikelen voor 2007 zijn geschreven voor andere media. Zie ook de rubrieken Boeken, Fictie (korte verhalen), Onderzoek, Freelance en Blog.
E-mail: dejongsteven@gmail.com
 • Volg Steven de Jong op Twitter!
 • Volg Steven de Jong op LinkedIn!