Bestel bij:
Dejongsteven@gmail.com
 • 12
  mei
  2010

  Eindelijk een twitteraar achter de tralies!

  Zinloos twitteren kan niet hard genoeg bestraft worden. Zeker nu Google tweets heeft opgenomen in de zoekresultaten. Ik prijs daarom de Britse autoriteiten dat ze de 26-jarige Paul Chambers hebben gearresteerd en veroordeeld voor wat hij zelf een ‘silly tweet’ noemt.

  Wat wil het geval? Paul had op vijf januari zijn dag niet. Was er een ramp voltrokken? Nee, allerminst: Paul baalde omdat het sneeuwde en daardoor liep zijn vakantievlucht, die pas over een week zou gaan, gevaar. Dus wat doet een twitteraar dan?

  Juist, die deelt zijn gevoelens met andere digitale flapuits. “Shit! Robin Hood Airport is gesloten”, tikte hij in op zijn iPhone. “Jullie hebben een week om de boel op orde te krijgen. En anders blaas ik het vliegveld op.”

  Op 13 januari kreeg Paul bezoek van de anti-terreurpolitie.

  Niet thuis, maar op zijn werk. De rest van de dag werd hij verhoord op het bureau, terwijl er ondertussen huiszoeking werd gedaan. Laptop, desktopcomputer en iPhone werden geconfisqueerd. Een proces volgde met als uitkomst een boete van 1000 pond. Als klap op de vuurpijl werd hij ook nog ontslagen als accountant.

  Of hij er wat van geleerd heeft? Nee. Vandaag huilt hij uit in The Guardian. Over de bekende burgerrechten (recht op onzin, ofzoiets?) en dat de samenleving hyper is.

  Goed dat hij gestraft is natuurlijk. Maar de gekte blijkt onuitroeibaar. Paul is nu een held op Twitter, waar geld wordt ingezameld om zijn boete te betalen.

  (Zo. En nu eerst even mijn eigen onzintweets wissen.)

  Gepubliceerd: NRC

NRC

Voor NRC Handelsblad, nrc.nl en nrc.next schreef ik sinds mijn aanstelling in september 2007 meer dan 800 artikelen. De meeste daarvan als opiniemaker voor nrc.nl.

Over de auteur

Steven de Jong (1981) is opinieredacteur van NRC Handelsblad. Op deze site kunt u zijn artikelen uit de periode 2001-heden lezen. Artikelen voor 2007 zijn geschreven voor andere media. Zie ook de rubrieken Boeken, Fictie (korte verhalen), Onderzoek, Freelance en Blog.
E-mail: dejongsteven@gmail.com
 • Volg Steven de Jong op Twitter!
 • Volg Steven de Jong op LinkedIn!