Geïnteresseerd? Bestel mijn boek bij je lokale boekhandel of Bol.com.
 • 07
  mei
  2010

  De Zitting / Stapavond mondt uit in straatgevecht

  In de disco begon het al. Gerson en zijn vrienden kregen ruzie met een ander groepje. Op de Coolsingel gingen ze elkaar op 27 februari om half zeven ‘s ochtends te lijf. De 27-jarige verdachte moest zich dinsdag verantwoorden voor de Rotterdamse politierechter.

  Agenten maakten een einde aan de vechtpartij. Gerson heeft daarna vier dagen in voorarrest gezeten. Een ervaring die hem niet in de koude kleren is gaan zitten. Ook zijn moeder, bij wie hij woont, was in alle staten.

  Voetbalcarrière

  ‘Een jongen zei dat ik dikke lippen had’, verklaart Gerson over de toedracht. Hij voelde zich gediscrimineerd. In de discotheek had hij zich verbaal verweerd, maar toen hij de vriendenclub later tegenkwam bij een eettent kwam het tot een fysieke confrontatie. ‘Ik had een taxi naar huis moeten nemen’, blikt Gerson terug. Maar op dat moment was hij dronken en leek het hem verstandiger de jongens met geweld op hun plaats te wijzen.

  Getuige zijn postuur hoefde hij zich niet al te veel zorgen te maken. Hij is breedgeschouderd en speelt in de top van het amateurvoetbal. Daar verdient hij zo af en toe ook geld mee. Gerson verwacht dat er een professionele voetbalcarrière voor hem in het verschiet ligt.

  Normaal uitgaan

  Uit hoeveel mensen zijn stapgroep bestond wordt niet duidelijk op de zitting. Maar hij vermoedt dat de tegenpartij met 15 à 20 man was. Daar pikte hij één uit, maar of dat de jongen was die hem discrimineerde kan hij niet met zekerheid zeggen. ‘Een willekeurige jongen’, concludeert rechter Van der Kaaij. ‘U heeft geslagen, geschopt en ook nog met uw riem klappen uitgedeeld’, weet de rechter, die schermfoto’s van de camerabeelden heeft bestudeerd. Daarop is ook te zien dat het slachtoffer al op de grond lag toen de riem tegen hem aanzwiepte.

  ‘Toen ik nuchter werd kreeg ik spijt’, zegt Gerson. Dat gelooft de rechter, maar ze benadrukt dat alcohol geen excuus mag zijn. Toch kan ze zich wel inleven in de situatie. ‘Je wilt het niet, maar het gebeurt soms wel. Het ligt op de loer.’ Gerson beaamt dat. ‘Ik ben daarna een paar weken niet uitgeweest, omdat ik bang was dat het me weer zou overkomen.’ Dat had nu ook weer niet gehoeven, vindt de rechter. ‘U moet normaal uit kunnen gaan.’ Maar Gerson blijft schuldbewust.

  Riem

  De rechter probeert Gerson wat op te peppen. ‘Het gaat u eigenlijk heel goed. U volgt een opleiding, kan goed voetballen en werkt in een hotel.’ Officier van justitie Van Prooyen is strenger. ‘Het dossier is duidelijk. Het is niet bij een schop gebleven. Er zat zelfs bloed aan de riem waar u mee sloeg. De jongen die u te pakken heeft genomen, kreeg later een groot verband om zijn hoofd. Het had ook anders kunnen aflopen. Opeens kan iemand er niet meer zijn.’ Gezien de ernst van het feit, vindt ze het vreemd dat Gerson nog nooit eerder met justitie in aanraking is gekomen.

  Dat gegeven neemt ze mee in haar strafeis. ‘Volgens de richtlijn kan ik acht weken celstraf eisen, maar daar zal ik van afwijken. Ook omdat u ervan geleerd heeft. Ik vind dat u 120 uur moet gaan werken of zestig dagen vervangende hechtenis.’ Om Gerson te behoeden voor een volgende fout eist ze ook een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand, met een proeftijd van een jaar.

  In vereniging

  Advocaat Van Leeuwen kan de redenering van de officier niet volgen. ‘Hij heeft spijt betuigd en weet dat hij fout zat.’ Ook tekent hij aan dat het niet duidelijk is of Gerson het slachtoffer ten val heeft gebracht. Een voorwaardelijke straf lijkt hem gepast, omdat een taakstraf Gersons normale werk in de weg zit. De officier verweert zich met artikel 141. Voor het ‘openlijk in vereniging geweld plegen’ is het slechts van belang of Gerson deel uitmaakte van de groep. Wie wat precies heeft gedaan komt op de tweede plaats.

  Gerson trekt zich niet veel aan van de moeite die zijn advocaat voor hem doet. ‘Ik had er eigenlijk al op gerekend. Ik accepteer mijn straf en dan ziet u mij hier niet meer terug.’ Maar dat gaat de rechter iets te snel. Niet de officier, maar zij gaat over de straf. ‘Ik wil het iets matigen. Ik leg u een werkstraf op van 100 uur. Met aftrek van voorarrest wordt dat 92 uur.’ De strafeis van een maand voorwaardelijk brengt ze terug tot twee weken. ‘Dat is mijn uitspraak.’

  Zij die openlijk in vereniging geweld plegen tegen personen of goederen, zijn strafbaar op basis van artikel 141 wetboek van strafrecht.

  Gepubliceerd: NRC

NRC

Voor NRC Handelsblad, nrc.nl en nrc.next schreef ik sinds mijn aanstelling in september 2007 meer dan 800 artikelen. De meeste daarvan als opiniemaker voor nrc.nl.

Over de auteur

Archief artikelen van Steven de Jong. Op deze site kunt u zijn artikelen uit de periode 2001-heden lezen.

E-mail: dejongsteven@gmail.com
 • Volg Steven de Jong op Twitter!
 • Volg Steven de Jong op LinkedIn!