Bestel bij:
Dejongsteven@gmail.com
 • 20
  okt
  2014

  De reactor in Petten ging uit. Dat moest van de inspectie

  De reactor in Petten ging uit. Dat moest van de inspectie

  Nucleaire installaties in Petten werden in 2013 stilgelegd. Maar niet altijd op initiatief van de directie.

  Een bijna-kernreactie in een afvalvat, een defect stralingsmetertje in de schoorsteen en een falend waarschuwingssysteem om een kernsmelting te voorkomen. Raadsleden, Kamerleden, media – vrijwel iedereen schrok zich dit weekend te pletter van publicaties in de Volkskrant en de site van het KRO-programma Brandpunt Reporter waarin veiligheidsincidenten in de kernreactor van Petten werden opgesomd. De media hadden via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur 700 documenten in handen gekregen.

  Het nieuws was dat de Kernfysische Dienst (KFD) bij de reactor in Petten had ingegrepen na een reeks incidenten. Dat was toch even anders dan exploitant NRG zelf altijd had verkondigd: namelijk dat de reactor „op eigen initiatief” wegens technisch onderhoud was stilgelegd. Dat hield de directie ook dit weekend vol. Geen woord over inspectiedwang.

  Lees het volledige artikel in het betaald archief van NRC Media

  Gepubliceerd: NRC

NRC

Voor NRC Handelsblad, nrc.nl en nrc.next schreef ik sinds mijn aanstelling in september 2007 meer dan 800 artikelen. De meeste daarvan als opiniemaker voor nrc.nl.

Over de auteur

Steven de Jong (1981) is opinieredacteur van NRC Handelsblad. Op deze site kunt u zijn artikelen uit de periode 2001-heden lezen. Artikelen voor 2007 zijn geschreven voor andere media. Zie ook de rubrieken Boeken, Fictie (korte verhalen), Onderzoek, Freelance en Blog.
E-mail: dejongsteven@gmail.com
 • Volg Steven de Jong op Twitter!
 • Volg Steven de Jong op LinkedIn!