Bestel bij:
Dejongsteven@gmail.com
 • 02
  sep
  2006

  Besturen met een slok op

  Mensen die regels handhaven doen er goed aan ze zelf ook na te leven. Sterker nog, wie als gezagsdrager over de schreef gaat kan bovenop de boete nog een disciplinaire straf tegemoet zien.

  Ontslag bijvoorbeeld. In de afgelopen vijf jaar legde burgemeester Guusje ter Horst vier agenten een extra straf op wegens rijden onder invloed.

  Dat de Nijmeegse burgermoeder, die tevens korpsbeheerder is, veel waarde hecht aan de voorbeeldfuncties van gezagsdragers bleek ook uit haar nieuwjaarstoespraak van 2004. Toen gooide ze hoge ogen met haar aanval op ‘vriendjespolitiek’ en haar pleidooi voor scherpere integriteitsregels.

  Het was dan ook even schrikken toen ze half juli bezopen van de weg werd gehaald. Stom natuurlijk, want als hoogste baas van de politie had ze beter kunnen weten: er stonden controles gepland.

  Gelukkig was de plaatsvervangend korpschef Henk van Zwam haar goed gezind. Hij schermde de boete van 220 euro af in het politieregister, zodat het politiepersoneel er geen notie van kon nemen. Bijkomend voorbeeld: bij recidive geen zwaardere straf. De agenten die haar bekeurden kregen het dringende verzoek te zwijgen.

  Nu is afschermen een nogal zwaar middel. De voorwaarden voor afscherming zijn strikt geregeld in de wet op het politieregister en mogen eigenlijk alleen toepast worden als getuigen gevaar lopen, bijvoorbeeld voor liquidaties.

  Ondanks deze vriendendienst, bleef Ter Horst er niet gerust onder. Wat als de dienstdoende agenten zich zouden verspreken? Een burgemeester bekeuren overkomt een agent namelijk niet iedere dag: daar kun je goede sier mee maken onder je maten! Bekomen van haar kater besloot ze daarom een maand later de gemeenteraad vertrouwelijk in te lichten. Vertrouwelijk betekent in de Nijmeegse politiek: ‘houd de burger van de domme’.

  Alle raadsfracties – van SP tot VVD – hielden hun klep, bestempelden het als privé-zaak en verbonden er geen politieke consequenties aan. Terwijl de door Ter Horst gestrafte dienders nu thuis zitten te kantklossen, mag de korpsbeheerder haar ambtsketting omhouden.

  Het was voor Ter Horst dan ook een onaangename verrassing toen ze vorige week opgebeld werd door Omroep Gelderland. Op de vraag waarom ze het nieuws niet zelf naar buiten gebracht had, antwoordde ze ontkennend: “Ik heb de gemeenteraad ingelicht hoor”. Dat die raadsbrief buiten de openbaarheid is gehouden en dat ze wist van de afscherming in het politieregister, zou daar niets aan afdoen.

  Nu vraagt u zich natuurlijk af wat ik van deze gang van zaken vind? Nou, wat mij betreft mag Guusje ter Dorst blijven zitten waar ze zit. Ze heeft immers haar boete betaald. Wel zou ik graag zien dat ze haar nieuwjaarstoespraak van 2004 herschrijft. En daar wil ik haar graag bij helpen; bij dezen een eerste concept. Vult u het in de reactiepanelen maar aan.

  ‘Betreft: Herschreven Nieuwjaarstoespraak 2004’

  Beste burgers,

  Als gezagsdragers hebben wij niet alleen het beste met u voor, maar ook met elkaar. Wie een collega betrapt, houd dat onder de pet. Dat noemen wij integriteit.

  Overigens moet u wel weten dat ik buitengewone bevoegdheden heb. Wanneer een diender betrapt is op rijden onder invloed, zal ik deze op non-actief stellen. Dat houdt u namelijk koest.

  Maar mocht ik ooit zelf mijn BOB vergeten zijn, dan is het een privé-kwestie: zelfs al rij ik slingerend over de weg, dan nog breng ik geen anderen in gevaar. Ik heet namelijk niet voor niets ‘bestuurder’.

  En als ik zeg dat ik iets in de openbaarheid heb gebracht, hoeft datgene natuurlijk niet in de krant. Democratische controle, daar doen wij niet aan in Nijmegen. Wij politici regelen dat soort zaken onderling, in vertrouwen. Dus houd uw nieuwsgierige burgerneus er buiten. Is dat begrepen?!

  Een prettig en zwijgzaam 2004 toegewenst. Proost!

  Was getekend,

  Guusje ter Dorst,
  Burgemeester van Nijmegen’

  Gepubliceerd: Regelzucht.nl

Regelzucht.nl

Regelzucht.nl bediende tussen 2003-2008 honderden bezoekers per dag met artikelen over bureaucratisch leed. Ik heb er zo'n veertig artikelen voor geschreven.

Over de auteur

Steven de Jong (1981) is opinieredacteur van NRC Handelsblad. Op deze site kunt u zijn artikelen uit de periode 2001-heden lezen. Artikelen voor 2007 zijn geschreven voor andere media. Zie ook de rubrieken Boeken, Fictie (korte verhalen), Onderzoek, Freelance en Blog.
E-mail: dejongsteven@gmail.com
 • Volg Steven de Jong op Twitter!
 • Volg Steven de Jong op LinkedIn!