Bestel bij:
Dejongsteven@gmail.com
 • 23
  jul
  2012

  Batman-première Aurora. Twaalf slachtoffers, dit waren hun levens

  Alex M. Sullivan vierde zijn zevenentwintigste verjaardag in de bioscoop van Aurora, waar vrijdag twaalf mensen doodgeschoten werden. De pas getrouwde man was dol op Batman en andere superhelden. Getuige zijn schotwonden, handelde hij naar hun karakters. Hij beschermde bezoekers met zijn lichaam.


  Het is slechts één korte bio uit een reeks die de Los Angeles Times vandaag online heeft gezet. Een dozijn doden, klonk het dit weekend overal, maar nu weten we hoe zij leefden en wat hun dromen waren. Behalve Los Angeles Times, bespreken ook The Guardian, The Denver Post en The Telegraph de levens van de slachtoffers.

  Jongste slachtoffer is de zesjarige Veronica Moser-Sullivan. “Een levendig klein meisje”, aldus een familielid. Haar 25-jarige moeder Ashley Moser verblijft nog in kritieke toestand in het ziekenhuis. Oudste slachtoffer is de 51-jarige Gordon W. Crowden, eigenaar van een klein bedrijf. Zijn twee tieners konden veilig wegkomen.

  De andere mensen die het leven lieten zijn jongvolwassenen. Rebecca Ann Wingo (32), moeder van twee kinderen. Jesse E. Childress (29), ICT’er bij de luchtmacht. Jonathan T. Blunk (26), redde zijn vriendin. Matthew R. McQuinn (27), beschermde eveneens zijn vriendin. Alexander C. Teves (24), een net afgestudeerd psycholoog. Alexander J. Boik (18), een violist die ervan droomde kunstdocent te worden. John T. Larimer (27), technicus bij de luchtmacht. Micayla C. Medek (23), een medewerkster van broodjeszaak Subway die spaarde voor een reis naar India.

  Twaalfde slachtoffer is Jessica N. Ghawi (24), een sportjournaliste die op 2 juni nog ontsnapte aan een schietpartij in Toronto. Op 5 juni schreef ze op haar blog: “Elk moment dat we mogen leven is een zegen. Zo vaak nam ik dat voor vanzelfsprekendheid aan. Elke knuffel van een familielid. Elke lach die we delen met vrienden. Zelfs momenten van eenzaamheid zijn zegeningen. Elke seconde van de dag is een geschenk. Na zaterdagavond begrijp ik pas echt hoe gezegend ik met elke seconde ben.”

  Zondag bezocht president Obama de overlevenden. In een toespraak riep hij het publiek op de slachtoffers te blijven herdenken, roemde hij de kracht van de gemeenschap en prees hij enkele heldendaden van bioscoopbezoekers. “Het land denkt aan jullie”, aldus de president. Bewust noemde hij de naam van schutter James Holmes niet. Alleen dat hij de “volledige kracht van ons rechtssysteem” zal voelen.

  Gepubliceerd: NRC

NRC

Voor NRC Handelsblad, nrc.nl en nrc.next schreef ik sinds mijn aanstelling in september 2007 meer dan 800 artikelen. De meeste daarvan als opiniemaker voor nrc.nl.

Over de auteur

Steven de Jong (1981) is opinieredacteur van NRC Handelsblad. Op deze site kunt u zijn artikelen uit de periode 2001-heden lezen. Artikelen voor 2007 zijn geschreven voor andere media. Zie ook de rubrieken Boeken, Fictie (korte verhalen), Onderzoek, Freelance en Blog.
E-mail: dejongsteven@gmail.com
 • Volg Steven de Jong op Twitter!
 • Volg Steven de Jong op LinkedIn!