Bestel bij:
Dejongsteven@gmail.com
 • 05
  feb
  2013

  50Plus is geen politiek, 50Plus is een kortingsactie

  Zouden het gordijnstemmers zijn, die 50Plus-kiezers? Mensen die het ordinair vinden om met hun portemonnee te stemmen, maar het stiekem toch doen? De laatste peiling van Maurice de Hond belooft in ieder geval Wilderiaanse tijden voor fractievoorzitter Henk Krol.

  ‘Inmiddels is 50Plus de grootste partij bij de kiezers die ouder zijn dan 50 jaar!’, aldus De Hond in zijn peiling van zondag 3 februari. ‘Ouderen steeds bozer’, zo concludeert de partij zelf. De ontwikkeling doet denken aan de vroege groeispurt van de PVV. Nergens kwam je Wilders-stemmers tegen, maar ondertussen kon je er wel stadions mee vullen. Misschien zijn er wel meer overeenkomsten: het vertrouwde willen behouden en afgeven op het nieuwe. Knorrig en inflexibel dus.

  Met een beetje goede wil zou je deze stroming kunnen labelen als agressief-conservatief, maar daarmee doe je dat soort partijen te veel eer aan. 50Plus is geen politiek, 50Plus is een kortingsactie. Eén die bedacht is door politiek strateeg Jan Nagel en nu als recht wordt bedongen door 50-plussers. Of als verworven recht verdedigd wordt – dat is immers de core business.

  ‘Wilt u zitten? Ik kan staan!’

  Twaalf zetels. In de peiling is 50Plus al groter dan ChristenUnie, GroenLinks en SGP tezamen aan zetels in de Kamer hebben. Henk Krol doet het dus heel erg goed. Geen wonder! Henk Krol (1950) is de man die in de bus aan iedere grijsaard zijn plaats afstaat. ‘Wilt u zitten? Ik kan staan!’, prijkt op zijn voorhoofd. ‘Henkie’ wordt hij al gekscherend genoemd. Een kleine stap naar ‘Gekke Henkie’ – wat de politicus allemaal verkondigt, blijkt immers niet altijd te kloppen. Bij Pauw en Witteman zei hij dat ouderen er in deze crisis het meest op achteruit gaan. ‘Onwaar’, zo checkte nrc.next. Dat zijn de alleenverdieners met kinderen.

  Bij ouderen zit bovendien heel veel vermogen. Maar dat mag je niet zeggen, ondervond PvdA-leider Diederik Samsom deze week. Van de Ouderenbond kreeg hij het verwijt te “generaliseren”, Wilders noemde hem “bejaardenbasher” en volgens Krol heeft de PvdA niet langer een “sociaal gezicht”. Nrc.next checkte: “De 65-plusser (of 55-plusser) bezit vaak een huis en heeft nauwelijks of geen hypotheekschuld meer. Het vermogen zit dus vaak in stenen, maar dat telt het CBS ook mee. Zo gerekend heeft de helft van de huishoudens met een 65-plusser als hoofdkostwinnaar een vermogen van meer dan een ton.” De feiten ondergraven dus eigenlijk de noodzaak voor een grote en luidruchtige ouderenpartij.

  Ouderen generaliseren zichzelf

  Gelukkig ging Samsom niet door het stof, maar maakte hij van de consternatie gebruik om zich te verzetten tegen het concept ouderenpartij. “Wilders en Krol proberen precies wat ik wilde voorkomen, namelijk ouderen tegenover de rest zetten. Vanmiddag hadden we die bijeenkomst en één van de mensen claimde feitelijk dat je van ‘de’ ouderen af moest blijven.”

  ‘De’ ouderen zijn net als ‘de’ jongeren. Rijk, arm, laagopgeleid, hoogopgeleid, rechts, links. Een veelkleurigheid die verbleekt in de maatschappijvisie van Henk Krol. Daar is iedereen boven de vijftig gelijk en even hulpbehoevend. In een gezond politiek landschap zou zo’n politicus weggehoond worden, ook door ouderen, maar nu generaliseren oudere kiezers zichzelf. Dat is niet alleen dom (de rechten van de ene oudere zijn namelijk de plichten van de andere oudere), maar zal uiteindelijk ook averechts werken.

  Jongeren willen best voor ouderen opstaan, maar als ze hun stoel uitgekeken worden… Tja, dan komt er strijd. 50Plus lokt zo onbedoeld een generatieconflict uit. Gekke Henkie zet generaties tegen elkaar op die eigenlijk het beste met elkaar voor hebben. Hij drijft ons verder de crisis in, terwijl we elkaar nu hard nodig hebben om eruit te komen.

  Gepubliceerd: NRC

NRC

Voor NRC Handelsblad, nrc.nl en nrc.next schreef ik sinds mijn aanstelling in september 2007 meer dan 800 artikelen. De meeste daarvan als opiniemaker voor nrc.nl.

Over de auteur

Steven de Jong (1981) is opinieredacteur van NRC Handelsblad. Op deze site kunt u zijn artikelen uit de periode 2001-heden lezen. Artikelen voor 2007 zijn geschreven voor andere media. Zie ook de rubrieken Boeken, Fictie (korte verhalen), Onderzoek, Freelance en Blog.
E-mail: dejongsteven@gmail.com
 • Volg Steven de Jong op Twitter!
 • Volg Steven de Jong op LinkedIn!