Geïnteresseerd? Bestel mijn boek bij je lokale boekhandel of Bol.com.
 • 19
  jul
  2007

  Veel gemeenten laks met burgerinitiatieven (Intermediair)

  Gemeenten gaan vaak slordig om met burgerinitiatieven. Bijna de helft van de gemeenten geeft geen inhoudelijke reactie als een burger met een plan komt. Dat blijkt uit een onderzoek van de Burgerlijke Raad voor het Regeringsbeleid (BRR).

  Dit zelfbenoemde orgaan geeft de overheid ongevraagd advies. Onder het pseudoniem Eric van der Veer zond de BRR een mail naar 450 (deel)gemeenten. Van der Veer ontvouwt hierin zijn plan om een ‘senioreneethuis’ te starten voor eenzame bejaarden. Hij meldt dat hij al vrijwilligers heeft en vraagt de gemeente om hulp bij het noodzakelijke papierwerk.

  Bijna eenderde, 32 procent, van de gemeenten laat niets van zich horen, 17 procent stuurt slechts een ontvangstbevestiging en 51 procent geeft een ‘min of meer inhoudelijke reactie’, maar deze schiet toch nog vaak te kort. Volgens initiatiefnemer Steven de Jong, weten de meeste ambtenaren niet wat ze met de burgerinitiatieven aanmoeten. Volgens de BRR gaf slechts 13 procent van de gemeenten een reactie die adequaat en voldoende was.

  Lees hier ook het interview met Jornt van Zuylen, auteur van ‘Help een burgerinitiatief’.

  Bron: Intermediair Publieke Zaken, 19 juli 2007

In de media

Een aantal van mijn onderzoeken en maatschappelijke acties haalden in de jaren 2004-2008 de media. In deze rubriek een overzicht van die artikelen.

Over de auteur

Archief artikelen van Steven de Jong. Op deze site kunt u zijn artikelen uit de periode 2001-heden lezen.

E-mail: dejongsteven@gmail.com
 • Volg Steven de Jong op Twitter!
 • Volg Steven de Jong op LinkedIn!