Geïnteresseerd? Bestel mijn boek bij je lokale boekhandel of Bol.com.
 • 19
  jul
  2007

  Ideeën van burgers worden massaal genegeerd (Planet)

  Het burgerinitiatief wordt niet serieus genomen door de Nederlandse gemeenten. Bijna de helft van de gemeenten reageert niet inhoudelijk op een burgerinitiatief, concludeert de Burgerlijke Raad voor het Regeringsbeleid (BRR) na eigen onderzoek.

  “Het kabinetsthema ‘samen werken, samen leven’ is een wassen neus”, stelt de BRR na een onderzoek waarin 450 gemeenten een burgerinitiatief werd opgestuurd. 49 procent van de gemeenten reageert niet inhoudelijk op dit initiatief.

  De BRR stuurde de gemeenten een mail namens de niet bestaande Eric van der Veer, een betrokken ‘spookburger’ die een senioreneethuis wil opzetten en zijn gemeente om raad en daad vraagt.

  32 procent van de gemeenten laat niets van zich horen, 17 procent stuurt een ontvangstbevestiging, 13 procent denkt actief mee. Uiteindelijk helpt 48 procent van de gemeenten de fictieve Eric van der Veer echt verder.
  Gemeenten die goed scoren zijn Arnhem, Cranendonck, Hoogeveen en het Amsterdamse stadsdeel Oud-Zuid. Vaak worden er ook welzijnsorganisaties betrokken bij een reactie op het initiatief.

  In een reactie laat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) weten het burgerinitiatief zeer toe te juichen, ook zijn er volgens de VNG veel goede voorbeelden bekend van burgerinitiatieven. Volgens de VNG komen echter niet altijd alle burgerinitiatieven op de juiste plek terecht binnen de gemeente.

  Het onderzoek van de BRR, een zelfbenoemd adviesorgaan voor de Nederlandse overheid, is verricht naar aanleiding van het Beleidsprogramma ‘Samen werken samen leven’ waarin het kabinet zegt de participatie en zorg voor elkaar te willen bevorderen.

  Bron: Planet, 19 juli 2007

In de media

Een aantal van mijn onderzoeken en maatschappelijke acties haalden in de jaren 2004-2008 de media. In deze rubriek een overzicht van die artikelen.

Over de auteur

Archief artikelen van Steven de Jong. Op deze site kunt u zijn artikelen uit de periode 2001-heden lezen.

E-mail: dejongsteven@gmail.com
 • Volg Steven de Jong op Twitter!
 • Volg Steven de Jong op LinkedIn!