Geïnteresseerd? Bestel mijn boek bij je lokale boekhandel of Bol.com.
 • 19
  jul
  2007

  Gemeente negeert idee van burger (De Pers)

  Bijna de helft van de gemeenten reageert niet inhoudelijk op een burgerinitiatief. Een derde van de gemeenten reageert helemaal niet. Dat meldt de Burgerlijke Raad voor het Regeringsbeleid (BRR) op basis van onderzoek onder 450 gemeenten naar de behandeling van burgerplannen.

  De BRR stuurde de gemeenten onder een valse naam een email met een burgerinitiatief. De spookburger oppert in de brief het idee om een eethuis voor senioren op te richten en vraagt de gemeente om raad.

  Een derde van de gemeenten laat niets van zich horen. Daarnaast stuurt 17 procent alleen een ontvangstbevestiging. De rest, ongeveer 51 procent, reageert volgens de raad ‘min of meer inhoudelijk’. Ongeveer 13 procent van de gemeenten denkt actief mee. Goedscorende gemeenten zijn Arnhem, Cranendonck, Hoogeveen en het Amsterdamse stadsdeel Oud-Zuid. Slecht scoren Alphen aan den Rijn, Dordrecht en Culemborg.

  De reacties staan volgens een woordvoerder van de BRR in schril contrast met het kabinetsbeleid dat aangeeft dat de overheid burgers moet stimuleren om mee te doen. “Het thema ‘samen werken, samen leven’is zo beschouwd een wassen neus.” De Burgerlijke Raad voor het Regeringsbeleid is een onafhankelijk en zelfbenoemd adviesorgaan voor de Nederlandse overheid.

  ‘Met een kluitje in het riet’
  “Er zijn verschillende initiatieven ook vanuit de markt en als overheid gaan we niet regulerend optreden naar de markt toe. We wensen u veel succes met uw plannen.” (gemeente De Marne)

  “Uw betrokkenheid bij de ouderen in Oldenzaal is bijzonder. Echter, daar het hier gaat om een particulier initiatief is de gemeente op dit moment niet de aangewezen instantie om hulp te bieden bij het oplossen van de problemen die u tegenkomt bij het opzetten van een senioreneethuis. Misschien is het zinvol om internet te raadplegen of er op landelijk/regionaal niveau al dergelijke ontwikkelingen zijn. Wij wensen u veel succes.” (gemeente Oldenzaal)

  “Allereerst wil ik mijn bewondering uitspreken voor uw initiatief. Hoe zeer ik dit ook waardeer is het echter voor de gemeente ondoenlijk om bij alle particuliere initiatieven in een dergelijk vroeg stadium de helpende hand te bieden.” (gemeente Bunnik)

  “Een heel aardig initiatief, maar nu hoe verder. Op zich kan ik u nog weinig vertellen. Mogelijk dat er via internet concrete voorbeelden zijn van soortgelijke projecten die al lopen en kunt u daar mee te weten komen. Eventueel kunt u ook overleggen met de twee zorgcentra Driehof en Rhijndael die al dit soort activiteiten kennen.” (gemeente Rijnwoude)

  Bron: De Pers, 19 juli 2007

In de media

Een aantal van mijn onderzoeken en maatschappelijke acties haalden in de jaren 2004-2008 de media. In deze rubriek een overzicht van die artikelen.

Over de auteur

Archief artikelen van Steven de Jong. Op deze site kunt u zijn artikelen uit de periode 2001-heden lezen.

E-mail: dejongsteven@gmail.com
 • Volg Steven de Jong op Twitter!
 • Volg Steven de Jong op LinkedIn!