Geïnteresseerd? Bestel mijn boek bij je lokale boekhandel of Bol.com.
  • 25
    okt
    2018

    Taleb en de schaal van gemeenschappen

    Taleb en de schaal van gemeenschappen

    “Als je de beloning opstrijkt, moet je ook een deel van de risico’s dragen.” Dat schrijft de Libanees-Amerikaanse denker Nassim Nicholas Taleb in zijn boek Skin in the Game: Verborgen asymmetrieën in het dagelijks leven, waarvan nu een Nederlandse vertaling beschikbaar is bij uitgeverij Nieuwezijds.

    Skin in the game, je eigen huid inzetten, is systeemkritiek zoals we die van die van Taleb kennen uit The Black Swan. In dat boek beschreef hij de dominantie van extreme gebeurtenissen in het gewone leven, met als ultieme voorbeeld de kredietcrisis uit 2008. Lees hier mijn recensie van dat werk.

    Op de site van de uitgever kun je nu het eerste hoofdstuk inzien van Skin. Daarin betoogt Taleb dat echte kennis niet zit in formules of theorie, maar in schade en schande (pathemata mathemata). “De schrammen op je huid helpen je leren en ontdekken, ze vormen een soort natuurlijke signalen.” De theorie is slechts de legitimering achteraf. ‘Kennis’ zou je hier ook kunnen vervangen door managers: zij kunnen in de ogen van Tabel alleen ethisch functioneren als zij iets te verliezen hebben. Zijn retorische vraag: “Waarom is de schaal van gemeenschappen van belang?” Als voorbeeld geeft hij een vissersgemeenschap die van samenwerking overgaat op tegenwerking zodra de schaal, dat wil zeggen het aantal betrokkenen, een tikje groter wordt.

    Skin in the Game geeft volgens Taleb meer inzicht in “de moeilijke puzzels die ten grondslag liggen aan de fijnmazige matrix van de werkelijkheid”. Hij komt tot dat inzicht via een reeks vragen die niet altijd goed te volgen zijn. Ik licht daarom de helderste uit: “Op welke manier brengen historici ons in de war door te schrijven over oorlog en niet over vrede? Hoe kan het dat kandidaten voor een politiek ambt die overduidelijke karakterfouten hebben authentieker overkomen dan bureaucraten met een onberispelijke staat van dienst? Hoe komt het dat extreem intolerante minderheden de wereld beheersen en hun smaak aan ons opleggen?”

    Zodra ik het hele boek gelezen heb, plaats ik hier mijn bespreking daarvan. Lees hier mijn bespreking van Talebs eerdere boek: Het bed van Procrustes – Filosofische en praktische aforismen.

Blog

Publicaties die reeds verschenen zijn op sites of in kranten, treft u aan in de rubriek 'Journalistiek'. Mijn blog, echter, is een soort werkplaats.

Over de auteur

Archief artikelen van Steven de Jong. Op deze site kunt u zijn artikelen uit de periode 2001-heden lezen.

E-mail: dejongsteven@gmail.com
  • Volg Steven de Jong op Twitter!
  • Volg Steven de Jong op LinkedIn!