Geïnteresseerd? Bestel mijn boek bij je lokale boekhandel of Bol.com.
 • 18
  apr
  2017

  Een complex karakter waarvoor je sympathie blijft houden – recensie Bezorgde burgers

  Een complex karakter waarvoor je sympathie blijft houden – recensie Bezorgde burgers

  De roman Bezorgde burgers is het relaas van een eenzame maar strijdvaardige burger, schrijft recensent Hanneke Tinor-Centi. “Bijzonder knap geschreven in een briljante schrijfstijl.”

  Allerlei opstandige gedachten spelen hoofdpersoon Samuel parten, zo vat ze het verhaal samen. “Deze gedachten vinden een uitweg in de scherpe brieven die hij stuurt naar de redactie van de krant. Zijn schrijfsels worden echter stelselmatig afgewezen. Na een zoveelste reprimande, nota bene in een kantine vol collega’s, gaat Samuel door het lint. Hij laat zich vollopen in de cafés in de stad en vindt zichzelf de volgende dag terug in een gesloten inrichting. Daar moet hij deelnemen aan praatgroepen en als ‘therapie’ IKEA-meubilair in elkaar zetten. Samuel wil echter zo snel mogelijk ontsnappen en die vervloekte maatschappij weer in. Maar hoe?”

  Haar oordeel
  “Wat een heerlijk taalgevoel heeft Steven de Jong. Het verhaal is onderscheidend, origineel en boeiend. De cynische humor die hij in zijn boek heeft verwerkt is simpelweg heerlijk en maakt dat het niet uitsluitend een zwartgallig verhaal wordt.”

  Vooral hoofdpersoon Samuel is door de auteur bijzonder kundig weergegeven en gekarakteriseerd. Veel (bezorgde) burgers zullen zich in enige mate kunnen identificeren met deze man. Vooral om zijn angst en zijn woede jegens de maatschappij. Ondanks zijn complexe karakter en zijn – op zijn zachtst gezegd vreemde – reacties, blijf je als lezer sympathie voor hem houden. Wanneer je dat als auteur voor elkaar krijgt, dan heb je je karakter uitstekend over het voetlicht gebracht.

  “Kortom, Bezorgde burgers is een knap, geslaagd en boeiend debuut. Origineel en heerlijk cynisch. Bezorgde burgers, vrije geesten, verzamelt u en lees dit boek!”

  Klik hier om de gehele recensie te lezen.

  Hanneke Tinor-Centi (1960) is naast boekrecensent ook eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing en literair agent. Lees haar recensies op hanneketinorcenti.nl.

Blog

Publicaties die reeds verschenen zijn op sites of in kranten, treft u aan in de rubriek 'Journalistiek'. Mijn blog, echter, is een soort werkplaats.

Over de auteur

Archief artikelen van Steven de Jong. Op deze site kunt u zijn artikelen uit de periode 2001-heden lezen.

E-mail: dejongsteven@gmail.com
 • Volg Steven de Jong op Twitter!
 • Volg Steven de Jong op LinkedIn!