Geïnteresseerd? Bestel mijn boek bij je lokale boekhandel of Bol.com.
  • 08
    sep
    2017

    Eerlijke dronkenmanswaarheid – recensie Nederlands Dagblad

    Eerlijke dronkenmanswaarheid – recensie Nederlands Dagblad
    Recensie Bezorgde Burgers in het Nederlands Dagblad van 1 september 2017

    Bezorgde burgers is nauwelijks met andere romans te vergelijken. NRC-redacteur Steven de Jong leeft zich in zijn debuut volledig uit in de ontsporing van zijn hoofdpersoon.

    Door Johan Bakker (1 september 2017, Nederlands Dagblad)

    Het volgen van Samuels gedachtekronkels en diens doldwaze avonturen is een groot genoegen; zelden had een boek zo’n ontremmend effect op de lachspieren. Toch is het onderwerp in essentie serieus: de kloof tussen politiek correcte media en gewone, hardwerkende burgers die zich niet gehoord weten.

    Samuel is op vele vlakken geniaal, maar mist het vermogen tot sociale aanpassing. Bij communicatiebureau Puntjes op de i is hij de taalvirtuoos die rammelend geschreven regels verandert in goedlopende, wervende teksten. Koppigheid en onhandigheid verhinderen Samuels kansen op promotie.

    De woordkunstenaar kan niet verkroppen dat collega’s hem carrièretechnisch gezien links en rechts inhalen. Samuel reageert zich af door het schrijven van boze ingezonden stukken naar een kwaliteitskrant. Deze brievenverzameling vormt het opzettelijk onbeholpen geschreven hoogtepunt van de roman: ‘Goed begin is het afdrukken van deze brief, maar dat durft u waarschijnlijk weer niet.’ Samuels ingezondens halen zelden de krant en zijn woede groeit.

    Wanneer Samuel het op een zuipen zet in de Rotterdamse binnenstad, voel je als lezer aankomen dat hij deuren opent in zijn geest die beter gesloten hadden kunnen blijven. Steven de Jong voert ons mee naar afvoerputjes die zo diep zijn dat er geen licht meer in doordringt. Samuel mag het spoor dan volledig bijster raken, De Jong houdt de regie goed in handen. De absurditeiten lijken binnen de begrenzing van dit krankzinnige universum volkomen logisch.

    Als Samuel in liederlijke staat op zijn werk verschijnt en de confrontatie met zijn baas aangaat, komt zijn dronkenmanswaarheid waarachtiger over dan het nietszeggende kantoorjargon uit de luchtkastelen van zijn chef. Samuel belandt in een gesloten inrichting, waar hij zich ontpopt tot expert van het in elkaar zetten van Ikea-showmodellen. Bestonden er maar zulke eenvoudige handleidingen voor het leven. Na het bereiken van de climax kabbelt de roman nog een tijdje door. Het was kennelijk lastig om een passend slot te bedenken voor deze ontregelende roman.

    Bezorgde burgers. Steven de Jong. Uitgeverij Lebowski, Amsterdam 2017. 300 blz. €19,99.

BlogIn de media

Publicaties die reeds verschenen zijn op sites of in kranten, treft u aan in de rubriek 'Journalistiek'. Mijn blog, echter, is een soort werkplaats.Een aantal van mijn onderzoeken en maatschappelijke acties haalden in de jaren 2004-2008 de media. In deze rubriek een overzicht van die artikelen.

Over de auteur

Archief artikelen van Steven de Jong. Op deze site kunt u zijn artikelen uit de periode 2001-heden lezen.

E-mail: dejongsteven@gmail.com
  • Volg Steven de Jong op Twitter!
  • Volg Steven de Jong op LinkedIn!